Евгений Пригожин се ядоса - отново. Този път той беше предизвикан от френския парламент, който определи неговата наемническа групировка "Вагнер" като терористична организация - и в сряда Пригожин заплаши директно френския президент Еманюел Макрон, пише европейската редакция на "Политико".

Отговаряйки на въпрос на руски журналисти, Пригожин заяви, че "Вагнер" е спасявала хората в Централна Африка (където наемническата групировка установи силна опора и измести присъствието Франция в региона) от френските войници, които "просто им се подиграват".

"Можем да извадим гнилите зъби от тези лоши усти с клещи", добави Пригожин. "Можем да извадим зъбите на Макрон и като цяло на всеки, който лее патогенна мръсотия (за "Вагнер")."

С какво се занимава ЧВК "Вагнер" в Судан

С какво се занимава ЧВК "Вагнер" в Судан

Страната е богата на злато

Във вторник френските законодатели призоваха ЕС да регистрира ЧВК "Вагнер" в списъка на терористичните организации на блока и да приложи повече правни инструменти, за да направи невъзможна финансовата дейност на "Вагнер" в Европа. ЕС наложи санкции на самия Пригожин през април миналата година.

"Те не са просто наемници, имат желание да избиват цивилни за политическа изгода... за да дестабилизират институциите", каза Бенджамин Хадад, депутат от партията "Възраждане" на Макрон, пред "Политико" преди гласуването във вторник.

Наемниците на Вагнер взеха активна роля в пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна въпреки продължаващия публичен политически конфликт между Пригожин и върховете на руското министерство. на отбраната.

Уволненият руски зам.-министър на отбраната се присъедини към "Вагнер"

Уволненият руски зам.-министър на отбраната се присъедини към "Вагнер"

Той е назначен за заместник-командир

ЧВК "Вагнер" действа от няколко години в Централноафриканската република, където нейни наемници, според множество съобщения в пресата, охраняват диамантените мини. Сили на "Вагнер" има и в Либия и Мали.

През 2021 г. Би Би Си, след като проучи устройство, изгубено от наемник на ЧВК "Вагнер" и разговаря с либийски войници и цивилни, установи, че наемническата групировка е участвала в гражданската война в Либия.

Правозащитници от международната организация Human Rights Watch обвиняват наемниците на ЧВК "Вагнер" в изтезания и убийства както в Мали, така и в Централноафриканската република.

Путин срещу „демоните на Макрон” – новата прокси война на Русия в Африка

Путин срещу „демоните на Макрон” – новата прокси война на Русия в Африка

След Централноафриканската република и Мали през 2022 г. френската армия напусна Буркина-Фасо, преследвана навсякъде от "Вагнер"