Повтарящите се намеци на Русия за използването на ядрени оръжия след "удар с дрон" срещу Кремъл карат Москва "да изглежда като клоун", според шефа на Wagner Group Евгений Пригожин, съобщава "Нюзуик".

В сряда пресслужбата на Кремъл заяви в изявление, че правителството на Украйна е "опитало да нанесе удар с дрон" и "убийство" срещу руския президент Владимир Путин.

Два безпилотни летателни апарата (БПЛА) се "разбиха" на територията на Кремъл, но не са причинили щети или са довели до жертви, съобщиха от Кремъл. "Русия си запазва правото да предприеме контрамерки, където и когато сметне за необходимо", добави Кремъл.

Киев веднага отрече всякакво участие. "Ние не атакуваме Путин или Москва, ние се бием на наша територия", отговори украинският президент Володимир Зеленски.

Медведев иска да мъсти за Кремъл с елиминирането на Зеленски

Медведев иска да мъсти за Кремъл с елиминирането на Зеленски

И неговата администрация

Михайло Подоляк, съветник на началника на кабинета на Зеленски, повтори думите на Зеленски, добавяйки в Twitter, че "Украйна води изключително отбранителна война и не атакува цели на територията на Руската федерация", тъй като "това не решава никакъв военен въпрос".

След инцидента някои руски официални лица изглежда предложиха използването на ответни ядрени оръжия срещу Украйна. Вячеслав Володин, председателят на руската Държавна дума, написа в Telegram, че "ще поискаме използването на оръжия, способни да спрат и унищожат" Украйна.

Дмитрий Медведев, бившият руски президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, също написа в Telegram, че "не остават други опции, освен физическото елиминиране на Зеленски и неговата клика".

Русия не се съмнява, че САЩ наредили атаката срещу Кремъл

Русия не се съмнява, че САЩ наредили атаката срещу Кремъл

САЩ отричат обвиненията

В отговор на запитване на пресата в социалните медии Пригожин каза, че "използването на ядрени оръжия в отговор на дрон, разбира се, е изключено".

Русия трябва да даде приоритет на това да стане "водеща сила" в разработването на БЛА и "да отговори с точно същите дронове", каза Пригожин в изявление.

"Приличаме на клоуни", заплашващи с ядрено отмъщение срещу "детски дрон", добави Пригожин.

Пригожин ръководи наемните сили на Вагнер, които изиграха важна роля в операциите на Русия в Украйна. Влиятелен съюзник на Путин, Пригожин публично се сблъсква с руското военно командване и руското министерство на отбраната.

В изявлението си Кремъл каза, че смята инцидента за "планирана терористична атака и опит за убийство на президента, извършен преди Деня на победата и парада на 9 май, където се очаква да присъстват и чуждестранни гости", добавяйки, че Путин е невредим.

Медведев: Вашингтон и много тъпи глави в Брюксел искат ескалация

Медведев: Вашингтон и много тъпи глави в Брюксел искат ескалация

А за Медведев, Борел е "нахален стар глупак"

Денят на победата в Русия отбелязва победата на Съветския съюз над нацистка Германия и е важен национален празник.

В четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва обмисля "широко разнообразие" от отговори, според руската държавна информационна агенция ТАСС.

"Естествено, не мога да ви дам подробности тук", добави Песков. "Във всеки случай става въпрос само за добре обмислени стъпки, които отговарят на интересите на страната ни."

Базираният в САЩ Институт за изучаване на войната обаче заяви в сряда, че "няколко индикатора предполагат, че ударът е вътрешно проведен и целенасочено организиран" от руските власти.

Вероятно това е "опит да се пренесе войната у дома, на руската вътрешна аудитория", добави мозъчният тръст.

Eдна успешна украинска контраофанзива може да бутне Путин и да издигне Пригожин

Eдна успешна украинска контраофанзива може да бутне Путин и да издигне Пригожин

От бивш затворник до президент, ще разменят ли ролите си?