Преговорите във Виена за бъдещето на Косово приключиха днес без резултат.

Специалният пратеник на ООН Марти Ахтисаари каза, че страните остават на диаметрално противоположни позиции за бъдещето на Косово.

От 21 февруари представители на Сърбия и албанците от Косово разговаряха във Виена с Ахтисаари за окончателно споразумение за областта. Този изход от преговорите не е изненада.

Ахтисаари е поканил преговарящите страни на 10 март във Виена за последна среща преди да изпрати предложението в Съвета за сигурност.

Миналия месец сръбският парламент отхвърли предложението на ООН за статута на Косово, което предвиждаше форма на суверенитет. Белград може да разчита на подкрепата на Русия, която има право на вето в съвета за сигурност.

След края на преговорите стана ясно, че пратениците са запазили различията си по важни клаузи като конституционни въпроси както и клаузи, свързани с децентрализацията и културното и религиозно наследство на района.

Пратеникът на ООН Марти Ахтисаари ще разгледа позициите и ще подготви ревизирано предложение, което ще бъде представено на двете страни в преговорите.