Сблъсъците и боевете в суданската столица Хартум продължават да се засилват въпреки обявеното тридневно примирие, което трябваше да изтече тази нощ, информира БиБиСи.

Армията в Судан съобщи, че е започнала с въздушни удари и тежка артилерия да атакува града от всички посоки, за да прогони съперници си- паравоенните сили.

Поради това милиони остават в капан в столицата, където храната вече не достига. В същото време в Судан пристигна първият самолет, извършващ голям хуманитарен полет с медицински консумативи.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи, че самолет е кацнал в Порт Судан с осем тона хуманитарни доставки, включително здравни комплекти за болници.

Повече от 70% от здравните заведения в Хартум са затворили в резултат на боевете, които избухнаха на 15 април.

Броят на убитите продължава да расте и той вече надвиши 500 души, но реалният общ брой на загиналите и ранените се очаква да бъде много по-голям.

Тежки сблъсъци в суданската столица

Тежки сблъсъци в суданската столица

Крехкото примирие се нарушава често

Споразумението от четвъртък вечерта за удължаване на примирието последва интензивни дипломатически усилия от страна на съседни страни, САЩ, Обединеното кралство и ООН. Но удължаването от 72 часа не бе издържано. Oфициалното споразумение за прекратяване на огъня изтича в полунощ, но щяло да бъде удължено с още три денонощия "в отговор на международни, регионални и местни повиквания".

По информация на Reuters армейски дронове са атакували позиция на паравеонните сили близо до голяма петролна рафинерия.

Въпреки превъзходната огнева мощ на армията, паравоенните са много мобилни и по-подходящи за градска война, смята БиБиСи.

Междувременно в Порт Судан хората отчаяно се опитват да се качат на кораби, някои от които се насочват към Саудитска Арабия и Йемен.

В събота бившият судански премиер Абдала Хамдок предупреди, че конфликтът може да стане по-лош от този в Сирия и Либия.

Още двама евакуирани българи от Судан пристигнаха у нас

Още двама евакуирани българи от Судан пристигнаха у нас

Единият от тях е нападнатият вчера от въоръжена група в Судан