Суданските въоръжени сили се съгласиха да удължат текущото примирие за още 72 часа, съобщава "Ройтерс".

То ще влезе в сила от датата на края на настоящото примирие, се съобщава в изявление от четвъртък.

Новото примирие ще започне да действа в полунощ в петък.

То бе постигнато с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия.

Ново примирие в Судан

Ново примирие в Судан

Новината съобщи Антъни Блинкън

Припомняме, че въоръжени бойци вилняха и в четвъртък през главния град в опустошения от войната западен регион на Судан Дарфур.

Освен боеве се съобщава и за ограбени магазини и жилища, казаха жители, които описват случващото се като най-лошото, преживяно от тях в Дарфур.

Насилието дойде въпреки крехкото тридневно примирие между двама висши генерали на Судан, чиято борба за власт уби стотици.

Хаосът в град Генена в Дарфур показа как борбата на съперничещите си генерали за контрол в столицата Хартум прераства в насилие в други части на Судан.

Прекратяването на огъня доведе до значително облекчаване на боевете в Хартум и съседния град Омдурман за първи път, откакто военните и съперничещи паравоенни сили започнаха сблъсъци на 15 април. Боевете превърнаха жилищните квартали в бойни полета.

Относителното спокойствие позволи на чуждите правителства да изведат с хеликоптери стотици граждани, докато десетки хиляди суданци напуснаха Хартум, търсейки по-безопасни зони или избягали в чужбина.

СЗО предупреждава за биологична заплаха в Судан

СЗО предупреждава за биологична заплаха в Судан

Окупирана е лаборатория, в която се съхраняват патогени на морбили и холера

Редица държави, сред които и България, евакуираха гражданите си от Судан.

Заплахата не идва само от боевете.

Съществува "висок риск от биологична заплаха" в суданската столица Хартум. За това предупреди Световната здравна организация (СЗО). Причината е, че една от воюващите страни е окупирала лаборатория, в която се съхраняват патогени на морбили и холера и други опасни материали.

Боевете избухнаха между суданските въоръжени сили и паравоенните формирования на Силите за бърза подкрепа на 15 април и до момента са причинили смъртта на най-малко 460 души, а над 4070 души са пострадали, според последните данни на СЗО.

Около 300 000 души са убити във въоръжените сблъсъци между правителствените сили и сепаратистките групировки от 2003 г. в района на Дарфур в западен Судан. През 2007 г. бяха разположени сини каски.

Една от най-слабо развитите африкански държави, разкъсвана от дългогодишни кървави конфликти. Судан е страната, в която се води най-продължителната гражданска война в африканската история, започнала още през 1955-та година. В основата на конфликта стоят както религиозни, така и междуетнически различия.

Населяваният предимно от християни юг се противопоставя на натиска от страна на севера, в който преобладава арабско и мюсюлманско население. Започва серия от сблъсъци между правителствени сили и партизански движения, военни преврати и чести смени на правителства.

Боеве се водят в суданския регион Дарфур

Боеве се водят в суданския регион Дарфур

Насилието дойде въпреки крехкото тридневно примирие между двама висши генерали