Тютюнопушенето убива средно по 1200 американци дневно. Това са признали американски тютюневи компании в разпоредени от съда "коригиращи изявления", публикувани във вестниците, съобщава "Франс прес".

Рекламите са започнали да се появява 11 години, след като съдия Гладис Кеслър, в решение, разпростряно на 1682 страници, постанови през 2006 г., че компаниите са нарушавали законите, мамейки обществеността в продължение на десетилетия за здравните опасности от пушенето.

Съдията им нареди да публикуват коригиращи изявления по пет здравни теми, но точната формулировка на тези изявления беше отложена заради съдебните оспорвания от страна на тютюневите компании.

През 2014 г. компаниите и правителството постигнаха споразумение, че рекламите трябва да бъдат публикувани в големи неделни вестници, както и в прайм тайма на телевизия в продължение на година, както и на други места, включително на цигарените кутии.

"Федерален съд разпореди на на R.J. Reynolds Tobacco, Philip Morris USA, Altria и Lorillard да направят това изявление за здравните ефекти от тютюнопушенето", се изтъква във вестникарската реклама, заемаща цяла страница.

"Пушенето убива средно 1200 американци. Всеки ден", гласи въпросната реклама.

Рекламата продължава, че "повече хора умират всяка година от тютюнопушене в сравнение с убийства, СПИН, самоубийства, наркотици, автомобилни катастрофи и алкохол, взети заедно", като последните думи са подчертани.

Тя също така изброява различни болести и здравословни проблеми, които "тютюнопушенето също причинява".

Определението на съдия Кеслър беше част от правителствено дело за контрабандна търговия срещу големите цигарени компании, първоначално заведено през септември 1999 г.