Известен в Турция учен е осъден за „оскърбление" на паметта на основателя на Турската република Мустафа Ататюрк.

Професор Атила Яла получи присъда от 15 месеца условно, като държавният обвинител в началото поиска 5 години затвор.

Атила Яла бе привлечен като отговорен по обвинението във връзка с негово изказване на дискусия. В думите си той предположи, че във времената на управление на Ататюрк по времето на създаването на републиката, тя не е била толкова политически прогресивна, както се описва според настоящето.

Преди съдебния процес Яла бе оплют от пресата, а и уволнен от работа от университета в Анкара.

Съдебният процес и присъдата на Атила Яла отново повдига актуалния въпрос за свободата на словото в страната - един от главните въпроси, по които изказва своите подозрения Европа, ставайки въпрос за членството на Турция.
 

Настоящият процес постави под въпрос, доколко е позволено на изследователите историци, социолози и политолози да дискутират по горещи теми от турската история, коментира БиБиСи.

Засега усъмняването в заслугите на Ататюрк в Турция не е прието.
 

В изказването си професор Яла също така е предположил, че в процеса на сближаване на Турция с Европейския съюз, самите европейци ще започнат да задават въпроси за култа към личността Ататюрк.

Атила Яла е известен либерал. В съдебната зала той отхвърли обвиненията в оскърбление на основателя на турската република и заяви, че на учения трябва да бъде гарантирана свободата на словото, за да може той да се занимава с изследователска работа.

По член 301 бе обвинен и Орхан Памук

Процесът срещу професора съвпада по време със започващите в турския парламент дискусии по един от законите, които ограничават свободата на словото в страната.

Става въпрос за член 301, който формулира отговорност за „оскърбяване на турската държава", на основанието на който са повдигане десетки обвинения срещу писатели, журналисти и учени, в това число и срещу Орхан Памук, носител на Нобелова награда.

Европейският съюз настоява за изменение на този закон, но турското правителство трябва да преодолее съпротивата от страна на националистите, както вътре в управляващата партия, така и в редиците на опозицията.
 

Между другото на този етап въпросът за изменение на специалния закон, които касае такива обвинения заради паметта на Ататюрк, дори не стои на дневен ред.