Присъствието на Израел в Обединените арабски емирства е заплаха за Иран и това "не трябва да се случва". Това заяви командирът на флота на Иранската революционна гвардия Алиреза Тангсири, цитиран от "Ройтерс".

Иран заплаши да отмъсти за предполагаемо израелски въздушни удари срещу неговото консулство в столицата на Сирия миналата седмица, при които бяха убити седем служители от Революционната гвардия, включително двама висши командири. Атаката изостри напрежението между заклетите врагове в Близкия изток, което вече тлее заради войната между Израел и "Хамас" в Газа.

ОАЕ станаха най-известната арабска страна, установила дипломатически връзки с Израел за последните 30 години съгласно споразумение с посредничеството на САЩ през 2020 г. Абу Даби обаче поддържа и нормални дипломатически и търговски отношения с Техеран.

ОАЕ и Бахрейн подписват мирно споразумение с Израел в Белия дом

ОАЕ и Бахрейн подписват мирно споразумение с Израел в Белия дом

ОАЕ и Бахрейн никога не са били във война с еврейската държава

"Наясно сме, че ционистите (Израел) не са били доведени в ОАЕ за икономически цели, а по-скоро за сигурност и военна дейност. Това е заплаха за нас и не трябва да се случва", подчерта командирът на ВМС на Революционната гвардия.

Тангсири добави, че Персийският залив, както и Оманският залив извън Ормузкия проток, през който минава голямо количество от световния морски петрол, не са място за израелците.

Той обаче не уточни дали Иран обмисля някакви действия в региона заради присъствието на Израел.

"Ако ни бъдат нанесени удари, им отвръщаме, но също така не сме прибързани в отмъщението си", посочи Тангсири няколко дни, след като старши съветник на върховния лидер на Иран предупреди, че израелските посолства вече не са в безопасност.

Нормализирането на отношенията на ОАЕ с Израел проправи пътя за няколко други арабски държави да последват примера на емирствата, нарушавайки табуто върху дипломатическите връзки без създаването на палестинска държава.

Иран заплаши израелските посолства по света

Иран заплаши израелските посолства по света

Техеран се закани да отмъсти за убитите си военни командири в Дамаск