Нощната атака на руската армия по Украйна е била насочена към пристанищната инфраструктура на Одеска област и енергийни обекти в Ровенска област.

20 ударни безпилотни летателни апарата тип Shahed-131/136, както и четири управляеми авиационни ракети Х-59/Х-69 и една балистична "Искандер-М" са били пуснати в тъмните часове на деня, като въздушна тревога бе обявена над територията на цяла Украйна.

Броят на ракетите и дроновете тази сутрин съобщи командващият военновъздушните сили на Украйна Николай Олещук.

14 дрона са били свалени - над Одеска, Николаевска, Херсонска, Днепропеторвска, Хмелницка, Черкаска, Виницка и Ровенска област. С ракети е била атакувана пристанищната инфраструктура на Одеска обалст, като три ракети Х-59/Х-69 и три дрона не са достигнали своите цели. Не се посочва в сутрешния доклад четвъртата ракета къде е попаднала. Също така не се казва и нищо за искандера.

В резултат на въздушната атака в Одеса са загинали двама души - пазач и шофьор на товарен камион, съобщи тази сутрин ръководителят на областната военна администрация Олег Кипер. Още един човек - моряк, е бил ранен. Повредени са складови помещения, товарни камиони и други обекти от гражданската инфраструктура.

Компанията «"Укренерго" съобщи за атака срещу енергийната инфраструктура в Ровенска област.

Руските военни не са коментирали удара си, както и целите си

Атаката тази нощ идва на фона на масираните атаки от последните дни, които Москва извършва показно по време на голям форум на западните партньори, подкрепящи Украйна - тактика на Кремъл за разколебаване на съюзниците в подкрепата им за украинската армия. В случая атаките съвпадат със Срещата на върха на НАТО, която се провежда от 9 до 11 юли.

Също така Русия продължава да твърди, дори и вече с уточнението за норвежки произход, че ракетата ударила детската болница в Киев преди два дни е от работата на украинското противовъздушна отбрана. Украйна показа и снимка на част от ракетата със сериен номер, а западни анализатори отхвърлиха тезата на Москва. 

Съветът за сигурност свика извънредно заседание по повод руският удар срещу Киев

Съветът за сигурност свика извънредно заседание по повод руският удар срещу Киев

По последни данни на украинските власти, са убити 44 души