Британската кралица Елизабет II произнесе официално обръщение към депутатите от парламента на Шотландия при откриване на петата ме сесия, предаде Би Би Си.

Днес кралицата пристигна в Холируд в центъра на Единбург, където се намира шотландският парламент.

По думите й, произнесени при откриването на новата сесия, подновяването на работата на парламента бележи „време на надежда и оптимизъм” и „реално усещане за обновление”.

„Разбира се, светът, в който живеем, става все по-сложен и изискващ, събитията в него се развиват с огромна скорост. Понякога е трудно да останем спокойни и концентрирани.” – каза кралицата.

На срещата си с Елизабет II председателят на шотландския парламент Кен Макинтош заяви, че  парламентът е готов да се изправи пред предизвикателствата, които стоят пред него. Той добави, че „всички депутати се гордеят с това, че представляват народа на Шотландия”.  

На референдума от 23 юни за членството на Обединеното кралство в ЕС шотландските избиратели с голямо мнозинство подкрепиха оставането на страната в общността.

След като беше огласено, че в национален мащаб в допитването с близо 4% са надделели привържениците на брекзит, Единбург заговори за нов референдум излизане на Шотландия от кралството и оставане в ЕС.   

Шотландският премиер Никола Стърджън заяви, че шотландският парламент може да наложи вето върху излизането на Великобритания от ЕС.

В интервю за Би Би Си тя заяви, че парламентът на Шотландия трябва официално да се произнесе по този въпрос и че тя ще призове депутатите да гласуват против напускането на общността.