Европейските социалисти са подложени на нарастващ натиск да изгонят Роберт Фицо, който е готов да се върне на власт в Словакия, след като неговата партия "Посока" спечели изборите миналия уикенд с антиукраинска платформа, пише "Политико".

Фицо, който е в позиция да сформира коалиционно правителство, беше изгонен от правителството на фона на антикорупционния бунт през 2018 г., но сега успя да спечели, като предложи да се прекрати военната подкрепа за нейната съседка Украйна и критикувайки санкциите на ЕС срещу Русия, задейства тревога в Киев и Брюксел.

По време на пресконференция в Европейския парламент във вторник, лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер сравни словашкия политик с унгарския премиер Виктор Орбан, който извади своите евродепутати от дясноцентристката група на Вебер през 2021 г., докато ЕНП обмисляше да го изключи.

"Винаги, когато слушаме Фицо, звучи като Орбан", каза Вебер, имайки предвид позицията на словака относно Русия и "към малцинствата" в страната му. "Това, което питам, е процес на изясняване от страна на социалистите, какво правят сега с члена на собственото си семейство?"

Влиятелният евродепутат-социалист Педро Маркес направи разграничение между съдържанието на кампанията на "Посока" - която беше белязана от хомофобска реторика , например - и политиките, които биха могли да бъдат приети, ако тя формира правителство.

"Ако това продължи, ако това премине от реторика към действие в ново правителство, може да започне процес на санкции и процесът на експулсиране може да бъде едно от действията", каза португалският депутат.

"Ние не подценяваме важността на казаното по време на кампанията", настоя Маркес. "Ето защо вече го разгледахме на партийно ниво преди месеци и имаше подходяща дискусия със "Посока".

Маркес каза, че социалистите и демократите в Европейския парламент ще действат задружно с по-широката Партия на европейските социалисти (ПЕС) под чадъра на ЕС, която включва партията на Фицо. 

Полша и Чехия връщат проверките на границата със Словакия

Полша и Чехия връщат проверките на границата със Словакия

Заради мигрантския натиск