Разположената на територията на Турция радиолокационна станция за ранно оповестяване при ракетно нападение, която е част от системата за противоракетна отбрана на НАТО в Европа е въведена в експлоатация, съобщи говорител на турското външно министерство, цитиран от РИА Новости.

По-рано турски медии съобщиха, че радарната станция в селището Кюреджик в югоизточната турска провинция Малатя е започнала работа още на 1 януари. Посочва се, че функционирането на радара се осигурява от американски военнослужещи, тъй като Турция засега не разполага със специалисти, способни да работят със радарната система „AN/TPY-2", произведена от американската компания „Рейтиън".

Меморандумът за разполагането на радиолокационната станция на турска територия беше подписан в Анкара в средата на месец септември миналата година. По сведения на турските медии, тя ще бъде управлявана от оперативен център в Германия.

Решението за разгръщане на системата за ПРО беше взето през 2010 г. на срещата на върха на НАТО в Лисабон и Турция  от самото начало подкрепя реализирането на този проект.