Временни поправки ще бъдат направени в конституцията на Египет за периода, предшестващ избирането на демократично правителство, предаде АП, позовавайки се на изказване на един от членовете на военния съвет, управляващ страната.

Собни Салех, правист и член на забранените „Мюсюлмански братя", обясни, че настоящият основен закон ще бъде „прочистен" от всички ограничения върху свободите и функционирането на политическите партии, като в последствие демократично избраното правителство ще започне работа по изготвянето на нова конституция.

Думите на Салех показват, че е възможно военните да разрешат отново ислямската организация, която от близо 60 години е извън закона. В тази посока бяха и изказванията на самите представители на "Мюсюлмански братя", които заявиха, че движението ще прерасне в политическа партия след края на преходния период.

Военните взеха властта в страната в петък, когато дългогодишният президент Хоасни Мубарак най-сетне отстъпи под натиска на уличните протести. Върховният военен съвет, в който участват министърът на отбраната и част от на генералите, по план трябва да предаде властта на демократично избрано правителство.

В неделя стана ясно, че конституционните промени ще бъдат подготвени в рамките на 10 дни, след което ще бъдат подложени на референдум. Два месеца по-късно ще бъдат проведени парламентарни избори.

Военните поискаха от протестиращите за по-високи заплати работници да прекратят гражданското си неподчинение, посочвайки, че е нужно спокойствие за провеждането на мирен преход към демократична система.

Демонстрантите, от своя страна, съставиха списък с искания към военното управление, сред които са разпускане на партията на Мубарак и на временното правителство, назначено от него на 26 януари и което все още "де юре" управлява Египет.