Незаконната търговия с органи процъфтява, пише в днешния си брой „Sydney Morning Herald", позовавайки се на данни на Световната здравна организация.  Според тях годишно се провеждат около 10 000 операции с поръчани органи с продължителност не повече от час.

Доказателствата, събрани от организацията, посочват, че трафикантите не спазват законовите процедури, за да отговарят на все по-голямото търсене на органи, необходими при трансплантации.

Изданието посочва, че голяма част от нуждаещите се пациенти се подлагат на операции в Китай, Индия или Пакистан.

Трансплантираното например на бъбрек им струва средно 200 000 долара. Обикновено органът се взима от крайно беден човек, като за това му се плаща не повече от 5 000 долара.

Вестник „Guardian" е успял да се свърже с „брокер" на органи в Китай, който дори е рекламирал услугите си чрез посланието: „Продай бъбрек, купи си iPad". Мъжът обещавал 2 500 долара за бъбрек, като твърдял, че подготовката за операцията и всичко около нея ще продължи 10 дни.

Нивото на незаконната търговия с органи се е върнало на това от 2006-2007 год., заяви Лук Ноел от СЗО, уточнявайки че се наблюдава сериозно увеличение. Търговията с бъбреци съставлява 75% от  незаконните продажби на органи по света. Основната причината за голямото им търсене е сериозното увеличение в броя на болните от диабет, хората със сърдечносъдови проблеми и други, допълва изданието.