По традиция разузнавателните служби предпочитат да не споделят резултатите от работата си публично, но в края на миналата и началото на тази година много западни служби промениха правилата и публикуваха предупреждения за предстоящото нахлуване на Русия в Украйна. Необичайно решение, но оправдано, включително и от днешна гледна точка, близо половин година след нахлуването на Русия в Украйна.

Това заявява и ръководителят на британското военно разузнаване Джим Хокенхол в интервю за BBC, в което признава, че е започнал сериозно да вярва във възможността за пълномащабно руско нахлуване в Украйна през ноември 2021 г.

Седмица преди началото на войната той взема необичайно решение и публикува в Twitter карта, на която се виждат плановете на Русия да нахлуе в Украйна. По думите му не е било лесно да се вземе това решение, но самият той е убеден, че тази информация е трябвало да стане публична. "Важно е да кажем истината, преди наяве да излязат лъжите", казва Хокенхол.

Разузнавачите предупредиха света, но защо никой не им повярва?

Разузнавачите предупредиха света, но защо никой не им повярва?

Нахлуване на Русия в Украйна промени правилата

И до днес ежедневно военното разузнаване на Великобритания публикува кратки информационни сводки всяка сутрин.

Джим Хокенхол също така защитава като правилно решението на западните страни постоянно да привличат вниманието към опасността от използването на химически и биологични оръжия от страна на Русия. Генералът смята, че тази информация е помогнала да се предотврати провеждането от Москва на "операции под фалшив флаг", които целят да представят Украйна или Запада като виновници за конфликта.

Въпреки това Джим Хокенхол посочва, че разузнаването не е точна наука и прогнозите се правят на базата на различни вероятности, а някои събития си остават изненада и за тайните служби, включително британските. Като пример Джим Хокенхол дава единството на Запада и силата на украинската съпротива като факти, които са надминали всички очаквания.

Също толкова неочаквани са били и неуспехите на руската армия, чиито система за командване, контрол и логистика се оказват незадоволителни. Руските въоръжени сили също страдат от политическа намеса на стратегическо и тактическо ниво, а се оказва, че руските политици и руските военни не си имат голямо доверие. Ръководителят на британското военно разузнаване признава, че е изненадан от толкова много проблеми, с които се сблъсква руската армия по едно и също време.

Какво следва?

Трябва да сме много предпазливи по отношение на "черно-белия" подход в оценката си на тази война, отбелязва Хокенхол. Също така той е предпазлив и в прогнозата, че едната страна ще спечели или ще загуби, също така и че конфликтът ще навлезе в "патова" фаза.

Киев иска да приключи активната фаза на войната преди зимата

Киев иска да приключи активната фаза на войната преди зимата

Колкото по-дълго руските войски окупират украинска територия, толкова по-трудно ще бъде да се върне контролът

Към момента явно Русия продължава да се опитва да струпа повече войски и търпи значителни загуби. Налага й се също така да пренасочи някои формирования от Донбас към южния фронт, край Херсон, където е подложена на значителен натиск от страна на украинските сили.

Въпреки това Хокенхол смята, че не могат да се очакват значителни промени в южната част на страната през следващите няколко месеца. Той разбира желанието на Украйна да си върне територията, но прогнозира, че нито една от двете страни няма да постигне решителни успехи в тази област, въпреки че несъмнено ще се провеждат както офанзиви, така и контраофанзиви.

Ръководителят на британското военно разузнаване смята, че трябва да се подготвим за продължителен конфликт.

Ядреният въпрос

Това повдига друг въпрос - какво ще направи президентът Владимир Путин, ако не успее да постигне военните си цели? Може ли да прибегне до използването на ядрени оръжия?

По думите на генерал Хокенхол този въпрос се следи "с най-голямо внимание".

За разлика от западните страни, Русия допуска използването на тактически ядрени оръжия във военната си доктрина. Въпреки че Хокенхол не вярва, че Москва може да използва ядрени бойни глави в близко бъдеще, той е готов да продължи да обръща внимание на тази възможност. Шансовете за "ядрен" конфликт могат да се променят, ако ситуацията на бойното поле се промени, обяснява генералът.

ISW: Путин може да използва ядрено оръжие в Украйна

ISW: Путин може да използва ядрено оръжие в Украйна

Целта е да се спре контранастъплението на Киев

Загриженост за Китай

След четири години начело на британското военно разузнаване генерал Хокенхол ще оглави Британското стратегическо командване, което, наред с другото, контролира използването на специалните сили и операциите в космоса и киберпространството.

Тя все още смята, че Русия е най-голямата заплаха, но е загрижен и за действията на Китай.

През последните седмици Пекин увеличи военната си активност около Тайван, а в тази връзка Хокенхол казва, че не може да не се отбележи като проблем "невероятната военна модернизация в страна, която възнамерява да решава политически въпрос".