Стабилна нестабилност и през 2017-а година, но същевременно ще се търси и баланс на силите. Няма да има нова световна война. Такава прогноза в геополитически план направи на пресконференция в БТА проф. Нина Дюлгерова, преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

Проф. Дюлгерова прогнозира, че ще има локални конфликти, но не и световна война. По думите й на практика информационната война все повече увеличава своите шансове. Като доказателство за това тя посочи факта, че никога досега САЩ не са търсили външна причина за загубите на изборите. След като демократическата партия е признала поражението си на президентските избори, през следващите месеци се е увеличила агресивната реторика към Русия за пряката й намеса в САЩ.

Проф. Дюлгерова коментира и изгонването на руските дипломати от САЩ. Отговорът от страна на Путин да ги покани под коледната елха в руската столица щял да донесе червени точки на Москва през 2017 г.

Проф. Нина Дюлгерова заяви, че трябва да се сложи равенство между международните отношения и сигурността.

"В глобалното пространство има промяна и тя е осезаема и е свързана с изборните резултати в САЩ", коментира тя.

Увеличаване на терористичните актове прогнозира експерт

Увеличаване на терористичните актове прогнозира експерт

През 2017 г. България ще се окаже в хватката на обръч от нестабилни процеси

Дипломатът Симеон Николов също коментира отношенията между САЩ и Русия. Според него сътресенията след избора на нов държавен глава в САЩ ще засегнат всички. По думите на Николов отстояващите статуквото показват несигурността си - балансът на силите в Сирия, атентатът, убийството на руския посланик в Анкара с цел провала на руско-турските отношения, изпреварването на дислокацията на въоръжение и техника на североизточния фланг на НАТО, вместо април-май, още сега през месец януари, говори за политика на свършените факти.

"На второ място финансово-индустриалният елит заложи на десните националисти да изведат САЩ от системната криза, но едва ли някой може да отговори на какви компромиси ще е готов този елит", каза още Симеон Николов.

Според него 2016 г. е била година на невиждана по своята активност информационна война, дезинформация, влияние върху общественото мнение и на това ще бъдем свидетели и през 2017 г.

"Очакваното от повечето наблюдатели подобряване на взаимоотношения между САЩ и Русия зависи до голяма степен от подхода на новия президент Доналд Тръмп. На среща в Сочи представители на Кремъл подсказаха, че ако Доналд Тръмп декларира, че няма да има по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и разполагане на нови бригади, вероятно тук се визира американската бригада, която предстои да бъде дислоцирана на североизточния фланг, то Москва ще отговори с демилитаризиране на Калининград и граничните области", посочи Николов.

Според него в една област САЩ и Русия няма да могат да намерят общо решение. "Двете страни залагат на увеличаване на ядрените способности, което води до една огромна ядрена надпревара", каза още той. По думите му разбирателство е възможно да бъде постигнато за Украйна по изложения от Хенри Кисънджър модел за Сирия, ако се разчита на нееднократно заявените от Доналд Тръмп позиции. Анализаторът бе категоричен, че среща "Ялта 2" е невъзможна. "Това не е присъщо на ръководители като Тръмп и Путин", коментира Николов.

Той прогнозира по-скоро постигането на споразумение "Хелзинки 2".