Крайнодясната, антиимигрантска партия в Швеция ще удвои депутатите си в Европейския парламент през май догодина, ако постигне резултат от 17,6 процента, който реализира на парламентарните избори в неделя, което дойде като удар за Европа от исторически либерална Скандинавия, съобщава "Ройтерс".

На вота в Швеция социалистите водят със стотни пред десния алианс

На вота в Швеция социалистите водят със стотни пред десния алианс

Евроскептиците са трети…

С четири от 21 депутатски места на Швеция в 705-местния Европейски парламент, гласът на "Шведски демократи" ще бъде малък. Но при задаващия се подобен успех на много други крайнодесни партии в Европейския съюз, както показват много от скоро провелите се парламентарни избори и различни социологически проучвания, групата на крайнодесните евроскептици в Европарламента може да нарасне с около 60 процента.

Това би оставило онези, които са враждебни на по-дълбоката интеграция на ЕС с около една пета от депутатските места, което не е достатъчно, за да наложат някакви големи промени, но е достатъчно да отправят предизвикателство към системните партии и да отворят вътрешни разделения скоро след като Великобритания излезе от Общността през март догодина.

Последните социологически проучвания в страните от ЕС показват отчетливо засилване на антисистемните партии и движения в момент, когато Стив Банън, архитект на изборната победа на американския президент Доналд Тръмп, стартира проект за агитирането за гласуване против ЕС.