Очаква се десетки хиляди пропалестински протестиращи да се съберат пред Националната конференция на Демократическата партия в деня на откриването му в понеделник, за да атакуват позицията на администрацията на Байдън спрямо Израел, докато води войната си в Газа, предава "Ройтерс".

Марш от една миля, организиран от обединяващата група March on the DNC, трябваше да се проведе в парк край конференцията, часове преди президентът Джо Байдън да се обърне към делегатите от Демократическата партия, които публично ще номинират вицепрезидента Камала Харис за свой кандидат за президент.

Организаторите ще продължат да преговарят с властите в понеделник за удължаване на маршрута на шествието, така че всички протестиращи да могат да имат да имат шанс да се разходят, каза Хатем Абудайе, говорител на марша, съставен от повече от 200 групи.

Организаторите казаха на "Ройтерс" миналата седмица, че много хора ще дойдат от палестинските и арабските общности в Илинойс и съседните щати. Коалицията също включва групи, които се застъпват за редица каузи, включително репродуктивни права и расова справедливост.

Абудайе каза, че очаква десетки хиляди демонстранти на събитието в 13:00 CDT (18:00 GMT). Групата разполага със собствена охрана и той не очаква насилие от страна на протестиращите на фона на засиленото полицейско присъствие и присъствието на американските тайни служби около охранителния периметър.

Протестиращите искат полицията да не нарушава правата им на свобода на словото, каза той.

"Това е единствената им отговорност. Не се нуждаем от тях, за да ни пазят в безопасност. Не се нуждаем от тях, за да ни защитават, просто да не нарушават правата ни", каза Абудайе в понеделник сутринта.

Друг голям протест е насрочен за четвъртък, когато Харис трябва да приеме номинацията.

Пропалестинските поддръжници от месеци протестираха срещу военната и финансова подкрепа на администрацията на Байдън за Израел по време на войната му срещу Хамас, която уби повече от 40 000 палестинци в Газа, според здравни служители в Газа. Израел започна офанзивата, след като беше атакуван на 7 октомври от бойци на Хамас, които убиха 1200 души, според израелските данни.

САЩ виждат най-добрата, но може би последна възможност за примирие в Газа

САЩ виждат най-добрата, но може би последна възможност за примирие в Газа

За Антъни Блинкън това е решаващ момент