Група проруски активисти в Германия дариха 500 евро на руска армейска дивизия, воюваща в Украйна, за закупуване на радиостанции, слушалки и телефони, съобщава Reuters, позовавайки се на офицер от дивизията и на съобщения от организаторите на групата.

Парите са предадени лично на офицера от двойката в центъра на групата- Елена Колбасникова и Макс Шлунд в края на миналата година. Това се случва въпреки Регламента на ЕС от 25 февруари 2022 г., който забранява доставката или финансирането на покупката на определени стоки за руската армия, включително радиооборудване (предаватели, приемници и приемо-предаватели).

Според германското законодателство наказанието за всеки, който наруши санкциите, е до пет години затвор.

Доклад на Reuters от 3 януари разкрива, че Колбасникова и Шлунд са сред редица лица в Германия, които насърчават промосковска позиция, като същевременно поддържат връзки с Русия, санкционирани руски организации и крайната десница.

Този доклад показва, че Колбасникова и Шлунд са получили билети от берлинското подразделение на руска държавна агенция за пътуване до Москва за конференция, на която говори руският президент Владимир Путин. След това берлинската прокуратура заявява, че разследва офиса на агенцията в Берлин.

Новите доказателства, събрани от Reuters, показват, че двойката участва по-активно във военната кампания на Кремъл в Украйна, отколкото се смяташе досега.

Колбасникова и Шлунд са дали парите, които според тях са събрали от поддръжници на руския офицер Дмитрий Ткачев в Ростов на Дон, град в южната част на Русия, на връщане от пътуване до Донбас в Украйна, споделя Ткачев.

По искане на своя командир Ткачев използва парите за закупуване на комуникационно оборудване и го изпраща на дивизията, която е дислоцирана на фронтовата линия в Източна Украйна, каза той. Ткачев посочи, че служи в 42-ра дивизия и отговаря за сигналите и връзките.

Руското министерство на отбраната не даде коментар, пише Reuters. Олег Силкин, началник на комуникациите на 42-ра дивизия, потвърди, че Ткачев отговаря за закупуването на оборудване, но каза, че постоянният началник на комуникациите Николай Ситников е на фронтовата линия в Украйна и е достъпен само чрез специални военни канали. "Ройтерс" не успя да се свърже с него.

Министерството на вътрешните работи, митниците, министерството на правосъдието и министерството на икономиката на Германия отказаха да коментират дейността на групата, ръководена от Колбасникова и Шлунд, а пресслужбата на германското правителство изобщо не отговорила.

Макс Шлунд е учил в руска военна академия и се премества в Германия през 2012 г. По-късно започва връзка с Елена Колбасникова, която е родом от Украйна и е работила в Германия като медицинска сестра.

След нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 г. двойката организира протести в град Кьолн, призовавайки германското правителство да спре да въоръжава Украйна и да сключи мир с Москва.

Като част от дейността си те по-рано са публикували как са събрали дарения в Германия и са използвали парите, за да доставят хуманитарна помощ, включително лекарства, на хората в региона на Донбас по време на посещението си миналата година.