Белгийските власти възнамеряват да поискат обяснения от Киев във връзка с използването на оръжия белгийско производство от "антипутинските милиции" в Белгородска област, съобщава вестник Le Soir.

Според вестника това се доказва от снимки, а според Washington Post тази информация е потвърдена и от специалните служби на САЩ.

Твърди се, че това са произведени в Белгия автомати FN SCAR, използвани от членове на легион "Свобода на Русия" и Руския доброволчески корпус - две антипутински милиции, в чиито редици има неонацисти, пише Le Soir.

Министърът на отбраната Людивин Дедондер и нейният колега по външните работи Хаджа Лахбиб ще се свържат спешно с украинските власти, за да поискат разяснения. Искането за разяснения е потвърдено от надежден източник, съобщава вестникът.

"Тези доставки са предназначени за ВСУ, за да защити територията и населението си от руска инвазия. Това е изрично посочено в документите, придружаващи всяка доставка (...)

Следователно тези оръжия не са разрешени за използване от отделни групи с вътрешноруски дневен ред", цитира белгийският LeSoir своя източник.

Москва съобщи за три нападения в Белгород
Обновена

Москва съобщи за три нападения в Белгород

Отново е обстрелван град Шебекино, дрон рани хора в областния център - Белгород

FN ЅСАR e въвeдeнa в eĸcплoaтaция в Бeлгия и Πopтyгaлия и дpyги apмии нa дъpжaви oт Ceвepнoaтлaнтичecĸия aлиaнc.