Проруският президент на Чехия изрази подкрепа за беларуската опозиция в борбата ѝ с "последния диктатор в Европа" по време на среща с лидера на опозицията в изгнание Светлана Тихановска, информира "Франс прес".

Президентът Милош Земан "изрази лична подкрепа към Светлана Тихановска и високо оцени нейната смелост", написа говорителят на чешкия държавен глава Иржи Овчачек в "Туитър".

"Той пожела на опозицията победа в борбата ѝ с последния диктатор в Европа", допълни той.

Тихановская иска ЕС, Британия и САЩ заедно да притиснат Лукашенко

Тихановская иска ЕС, Британия и САЩ заедно да притиснат Лукашенко

Защото натискът е по-мощен, когато всички действат заедно

Тихановска напусна страната си, за да живее в Литва след президентските избори през 2020 г., на които се кандидатира срещу президента Александър Лукашенко, държавен глава на Беларус от 1994 г. насам.

Тя се застъпи за съпруга си, който обяви, че ще се кандидатира срещу Лукашенко, но скоро след това беше хвърлен в затвора.

Спечелени от Лукашенко и определени като фалшифицирани от международни наблюдатели, изборите предизвика размирици в цялата страна и масирани, жестоки репресии срещу протестиращите.

Тихановска зове за още санкции на САЩ срещу Беларус

Тихановска зове за още санкции на САЩ срещу Беларус

Срещу лица и компании, подкрепящи правителството на Беларус

76-годишният ветеран левичар и бивш комунист Земан е известен с поддържането на близки отношения с руския президент Владимир Путин, който подкрепя режима на Лукашенко.

Тихановска е на четиридневно посещение в Прага, част от нейната световна обиколка, срещайки се с политици и други живеещи в изгнание беларуси, за да събере подкрепа за беларуската опозиция.

Тихановская очаква нова вълна от масови протести срещу Лукашенко

Тихановская очаква нова вълна от масови протести срещу Лукашенко

Столът на Лукашенско се тресе, подчерта тя