Върховният съд в Бразилия е взел решение, с което отхвърля правото на коренното население да може да разполага, както си иска, с наследените от дедите си земи.

Близо 6000 души излязоха по улиците на столицата, протестирайки срещу решението на съда, предаде АФП.

Възмутените се страхуват от потенциалната възможност земите им да бъдат използвани от крупни агробизнесмени и миннодобивната индустрия.

Протестиращите са представители на над 170 етнически групи. Те негодуват срещу президента - Жаир Болсонару, когото обвиняват, че води целенасочена политика срещу коренното население.

"Днес цялото човечество призовава да се защитят тропическите гори на Амазония, а нашето правителство иска горите ни - белите дробове на планетата да бъдат превърнати в площи, където да се сее соя и да се добива злато", обясняват организаторите на протеста.

Той започна мирно, като към участващите в него се отправяха призиви да избягват конфронтация с полицията.

Според експерти казусът ще създаде правен прецедент при стотици подобни случаи, при които се очаква земите да попаднат в ръцете на арендатори, верни привърженици на Болсонару.

Той от своя страна защитава позицията, че законодателната мярка ще насърчи развитието на селското стопанство и промишлеността.

Реално статистиката сочи, че по време на управлението на Болсонару изсичането на горите в бразилската част на Амазония се е увеличило, като са унищожени  8 712 квадратни километра зелени площи, които се равняват приблизително на площта на Пуерто Рико.