Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата бяха блокирани от протестиращи, а летището остава затворено, съобщи в понеделник Върховната комисия на Франция, цитирана от "Ройтерс".

Блокадите на пътища ще продължат, се казва в изявление на Field Action Coordination Cell, активистката група, организираща протестите на управлявания от Франция тихоокеански остров, призовавайки за мирен подход.

Пътните блокади затрудняват доставките на храна по магазините в няколко района и осигуряването на безопасно пътуване за медицинския персонал, казаха правителствени служители на Нова Каледония, като добавиха обаче, че няма недостиг на продукти или персонал.

Френският премиер Габриел Атал каза в понеделник, че "все още сме далеч от връщането към нормалното".

Миналата седмица избухнаха протести, предизвикани от гнева на местното население на канаците заради конституционната поправка, одобрена във Франция, която ще промени кой има право да участва в избори, като местните лидери се опасяват, че ще размие вота на местното население - народа канак.

Шестима души бяха убити, а безредиците оставиха следа от опожарени предприятия и коли и ограбени магазини, като пътните барикади ограничават достъпа до лекарства и храна. Бизнес камарата каза, че 150 компании са били разграбени и опожарени.

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе каза, че ситуацията във френската територия, която се намира в югозападната част на Тихия океан, на около 1500 км източно от Австралия, е "дълбоко тревожна".

Франция впрегна 600 полицаи да премахват барикадите в Нова Каледония

Франция впрегна 600 полицаи да премахват барикадите в Нова Каледония

Париж се опитва да възстанови реда на островната територия

Висшият френски служител на територията, Луи Льо Франк, каза в неделя, че полицейската операция за възстановяване на контрола върху пътя от столицата Нумеа до международното летище ще отнеме няколко дни. Жандармеристите са разрушили 76 пътни блокади, съобщи Върховната комисия в понеделник.

Авиокомпания Aircalin каза, че летището ще остане затворено до четвъртък.

Политическите партии, подкрепящи независимостта, казват, че искат френското правителство да оттегли избирателната реформа, преди да подновят преговорите.

"Нуждаем се от решителни действия от страна на правителството, за да успокоим ситуацията... това е политически въвпрос, а не въпрос на сигурността", каза Доминик Фочи, генерален секретар на Каледонския съюз, подкрепящ независимостта.

Атал каза, че възстановяването на реда е предварително условие за диалог.

Албанезе каза по-рано пред радио ABC, че страната му чака одобрение от френските власти за изпращане на евакуационен полет, за да шрибере туристи, блокирани в хотели в Нова Каледония.