Протестиращи срещу климатичните промени блокираха хиляди служители да влязат в централата на френската банка Societe Generale ("Сосиете женерал"), държавната електроенергийна компания EDF и петролния гигант "Тотал", съобщиха от природозащитната организация Greenpeace ("Грийнпийс"), цитирани от "Ройтерс".

От "Грийнпийс" уточниха, че протестират срещу връзките на компаниите с петролната и газовата индустрия, която според природозащитниците е движеща сила в глобалното затопляне.

Те носеха гигантски плакати на президента Еманюел Макрон с лозунга "Макрон, президент на замърсителите" и транспарант, на който пише "Място на климатична престъпност", на стъклената фасада на "Сосиете женерал", показаха телевизионни кадри на "Ройтерс".

Борци срещу климатичните промени в Лондон: Ние ли сме последното поколение?

Борци срещу климатичните промени в Лондон: Ние ли сме последното поколение?

Опитаха да блокират един от подстъпите към летище "Хийтроу"

Полицията е използвала пиперлив газ срещу група, блокирала главния вход на банката в седящ протест.

Някои протестиращи се бяха вкопчили заедно, докато други се завързаха с пластмасови връзки към метални стълбове, за да затруднят полицията да ги изтласка.

Служители в бизнес костюми са обикаляли насам-натам пред офисите си. "Просто искам да вляза вътре и да продължа работата си", каза разочарован служител на банката.

Говорител на "Сосиете женерал" е отказал да коментира. Говорителка на EDF не е отговорила на исканията за коментар.

Протестът дойде, след като изпълнителният директор на "Тотал" Патрик Пуян, главният изпълнителен директор на държавната петролна компания на Ангола Sonangol и председателят на Национална петролна корпорация на Либия трябваше да присъстват на ежегодната петролна среща в Париж.

"Грийнпийс" и активистката организация "Приятели на Земята" преди разкритикуваха "Сосиете женерал" за тяхната финансова роля в петролни и газови проекти, по-специално за проекта за втечнен газ Рио Гранде в САЩ.

Протестът днес повтаря поредицата протести на организацията "Бунт срещу измиране" срещу климатичните промени в Лондон тази седмица, която предизвика блокиране на трафика в британската столица.