Хората с рак са повече от два пъти по-застрашени да загинат от COVID-19, отколкото тези без него, установи голямо проучване, публикувано в четвъртък и цитирано от АФП.

Данните за повече от 900 пациенти в САЩ, Канада и Испания в статия в The Lancet, установяват, че смъртността се увеличава колкото повече ракът прогресира.

Пациентите с рак с намалена способност да изпълняват ежедневни житейски задачи са по-изложени на риск от тези с по-висока функционалност.

Авторите на статията разглеждат колко души са починали в рамките на 30 дни след диагностицирането на COVID-19 от всички причини. "30-дневната смъртност за всички причини е била 13 процента, повече от два пъти смъртността, отчетена като средна глобална стойност от Джон Хопкинс", заяви Тони Чуейри, онколог от Института за рак на Дана-Фарбер, който е съавтор на статията.

В съответствие с предишни проучвания, екипът установява също, че напредналата възраст, мъжкият пол, наличието на две или повече основни състояния и бивш статус на тютюнопушене също са обвързани с повишен риск от смърт

Но получаването на химиотерапия или други противоракови терапии в рамките на четири седмици след диагнозата COVID-19 не повлия на смъртността.

"Взети заедно, тези резултати предполагат, че приспособени пациенти с рак и малко коморбидности могат и трябва да продължат с подходящо лечение за борба с рака".

Но тези, които имат лоша функционалност в ежедневието или рак, който прогресира, "трябва да проведат разговори със своите доставчици на онкология относно риска срещу ползата от противораковото лечение", добави той.

Бил Канс, главен медицински и научен директор на Американското дружество за борба с рака, което осигури финансиране на изследването, заяви: "Това е документ с много високо въздействие, който показва как пациентите с рак са изложени на по-висок риск от Covid."

Той добави, че документът предполага, че лекарствената комбинация от хидроксихлорохин и азитромицин може да доведе до три пъти по-голям риск от смърт - нещо, което се нуждае от допълнително проучване.

Самите автори на доклада коментира, че засега не могат да направят извод за тази тенденция, тъй като тя може да е възникнала от други фактори.

Коронавирус: 10% от хоспитализираните диабетици умират до дни

Коронавирус: 10% от хоспитализираните диабетици умират до дни

2/3 от пациентите са мъже и средната възраст сред двата пола е 70 г.