Група руски бойци, които се бият на украинска страна, призова групата наемници Вагнер да сменят страната и да се присъединят към редиците им, за да отмъстят за смъртта на основателя на Вагнер Евгений Пригожин и техния командир Дмитрий Уткин, предава "Ройтерс".

Руските въздушни власти съобщиха, че Пригожин, Уткин и осем други души са били в частен самолет, който се разби без оцелели северно от Москва в сряда.

"Сега сте изправени пред сериозен избор - можете да стоите в кабината на руското министерство на отбраната и да служите като пазачи на екзекуторите на вашите командири или да отмъстите", каза командирът на Руския доброволчески корпус (РДК) Денис Капустин във видео обръщение, публикувано късно в четвъртък.

"За да отмъстиш, трябва да преминеш на страната на Украйна", каза командирът.

Катастрофата се случи два месеца след деня, в който Пригожин и неговите наемници от Вагнер организираха бунт срещу руски военни командири, в който те поеха контрола над южен град, Ростов, и напреднаха към Москва, преди да завият на 200 километра от столицата.

Русия започна разследване на катастрофата, но резултатът от него едва ли ще разклати широко разпространеното убеждение, че Пригожин е бил убит като акт на отмъщение за организирането на бунта

Ройтерс цитира двама американски служители по-рано в четвъртък, които казаха, че ракета земя-въздух вероятно е ударила самолета. По-късно Пентагонът заяви, че няма доказателства в подкрепа на това.

След 24 часа мълчание руският президент Владимир Путин изказа "искрени съболезнования " на семействата на всичките 10 души в самолета и похвали Пригожин като "талантлив бизнесмен".

Командирът на РДК Капустин, крайнодесен руснак, основа въоръжената група преди година. РВД се бие на украинска страна и казва, че стои зад няколко военни атаки срещу руски гранични региони.

"Нека сложим край на кървавата месомелачка на специалната военна операция", каза Капустин в обръщението си към бойците на Вагнер, използвайки руското официално наименование за нахлуването в Украйна.

"След това ще маршируваме до Москва и този път няма да спираме 200 километра преди Московския околовръстен път, а ще вървим докрай", каза той.

ISW прогнозира края на "Вагнер"

ISW прогнозира края на "Вагнер"

Една от възможностите пред Кремъл е да запазят "Вагнер" като полунезависима организация с нов командир, който да им е верен