Руският командир на партизанската организация, която извърши нападение в руски граничен регион тази седмица, заяви, че групата му скоро ще предприеме нови нахлувания на руска територия. Това съобщи агенция Ройтерс.

Денис Капустин, командир на Руския доброволчески корпус (РДК), говори пред репортери от украинската страна на границата с Русия ден след като Москва обяви, че е отблъснала нападението срещу района на Белгород.

Киев посочи, че атаката е извършена от руски граждани, представяйки я като местна вътрешна борба. Две групировки, действащи в Украйна - Руският доброволчески корпус (РДК) и Легион "Свобода на Русия", поеха отговорност.

Руската армия твърди, че е разбила екстремистите, които са извършили атаката си с бронирани превозни средства, и е изтласкала оцелелите обратно в Украйна.

Продължава "прочистването" в руската Белгородска област
Обновена

Продължава "прочистването" в руската Белгородска област

Руските власти са евакуирали част от населени места в пограничните части

Мисля, че ще ни видите отново от тази страна. Не мога да разкрия предстоящите неща, не мога дори да разкрия посоката. Границата е доста дълга. И все пак отново ще има място, където нещата ще станат горещи, заяви Денис Капустин.

Той бе категоричен, че оръжията, които Руският доброволчески корпус използва, не са предоставени от Западните партьори на Украйна. Капустин подчерта, че западната военна техника е била заловена от Русия в битката за Бахмут в Източна Украйна и че такава техника може да бъде закупена на черния пазар.

По думите му Украйна подкрепя РДК само с информация, бензин, храна и лекарства. Всяко решение, което вземаме. отвъд държавната граница, е наше собствено решение. Очевидно можем да помолим нашите украински другари, приятели за тяхната помощ при планирането, допълни той.

Руският доброволчески корпус твърди, че е съставен от руснаци, воюващи за Украйна и срещу руския президент Владимир Путин. Бъдещите ни планове са нови територии на Руската федерация, в които със сигурност ще влезем, каза още Капустин.

ISW: Руски партизани се бият срещу режима на Путин

ISW: Руски партизани се бият срещу режима на Путин

Ескалация на съпротивата