На 23 май руските власти прекратиха операцията за "борба с тероризма" в Белгородска област и заявиха, че са разгромили изцяло проукраинските Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион "Свобода на Русия" (ЛСР) в региона. Руското министерство на отбраната (МО) заяви, че граничните части на Западния военен окръг (ЗВО) са разгромили акцията и са изгонили всички "диверсанти" от Белгородска област.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков обяви, че операцията за "борба с тероризма" е приключила, но призова евакуираните цивилни граждани да изчакат, преди да се върнат в пограничните селища.

По-късно, на 23 май, руските власти обявиха, че на 22 май властите са евакуирали 100 цивилни от девет гранични селища в Белгородска област, след като Гладков първоначално отрече да е провеждал официална евакуация.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският президент Владимир Путин няма да проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност на Русия за обсъждане на рейд в Белгород, а вместо това ще обсъди ситуацията по време на планираното за 26 май заседание на Съвета за сигурност, вероятно в опит да внуши увереност относно руското справяне със ситуацията.

На 23 май руските сили вероятно изтласкват силите на РДК и ЛСР поне до граничното селище Козинка, а вероятно и извън руската територия. Козинка се намира на около 76 км югоизточно от град Суми.

Руски източници разпространиха кадри, на които се вижда, че руските сили обстрелват позиции на автомобили на РДК и ЛСР в близост до граничния контролно-пропускателен пункт "Козинка" през нощта, и твърдят, че руските сили са си върнали Козинка и граничния контролно-пропускателен пункт сутринта.

Геолокализирани кадри от руските държавни медии показват повредени и унищожени превозни средства на контролно-пропускателния пункт.

Дрон атакува гарата на Белгород

Дрон атакува гарата на Белгород

Напрежението продължава

Някои руски източници твърдят, че силите на РДК и ЛСР са се окопали в църквата в Козинка, но по предварителни данни руските сили може би са изтласкали нападателите до вечерта.

Руски източници твърдят, че руските сили са започнали операции по прочистване на Козинка и Глотово (непосредствено източно от Козинка) на 23 май.

Геолокални кадри, публикувани на 23 май, показват последиците от обстрела на Гора Подол (на около 6 км северозападно от Козинка) и руска пехота, която извършва патрулиране между Грейворон (на около 7 км северозападно от Козинка) и Гора Подол, което предполага, че персоналът на РДК и ЛСР вече не държи или никога не е държал позиции в селището.

Не е ясно обаче дали РДК и ЛСР са превзели някакви села на 22 или 23 май. ЛСР обаче твърди, че персоналът на ЛСР и РДК е продължил да действа в Белгородска област на 23 май.

Руски източници твърдят, че на 23 май украинските сили са извършили набези по границата между Харков и Белгород, но ISW не е получила потвърждение за тези набези. Някои руски източници твърдят, че украински и свързани с Украйна формирования - включително полк "Азов", полк "Кракен", Териториална отбрана и редовни украински сили - и персонал на РДК са направили опити за допълнителни набези край Горковски, Богун-Городок и Цаповка и са успели да преминат границата южно от Щетиновка.

Други руски източници отричат твърденията, че диверсионни групи са преминали границата между Харков и Белгород.

Руските източници също така твърдят, че украинските сили са натрупали резерви на по-малко от 10 км от границата Харков-Белгород и изразяват опасения от заплахата от по-нататъшни набези.

Русия не свиква Съвета за сигурност заради Белгород

Русия не свиква Съвета за сигурност заради Белгород

Девет населени места са евакуирани, 12 души са ранени

Един от военните блогъри твърди, че полк "Азов", полк "Кракра", Териториалната отбрана и редовните украински сили са участвали в набег в Брянска област на 22 май, но ISW все още не е наблюдавала потвърждение на този предполагаем набег.

В руското информационно пространство до голяма степен се говори за предполагаемите цели на набезите и за провеждането на руските ответни действия. Някои руски военни блогъри засилиха твърденията, че безпилотен самолет е ударил сградата на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) в град Белгород, и предположиха, че украинските сили са имали за цел да атакуват ФСБ и Министерството на вътрешните работи (МВР) по време на рейда.

Руски източници също така разпространиха снимка на генерал-полковник Александър Лапин, позиращ със заловен автомобил, и твърдяха, че Лапин е ръководил антитерористичната операция заедно с елементи от 3-та мотострелкова дивизия (20-та гвардейска комбинирана армия, Западен военен окръг).

Много руски източници похвалиха Лапин за това, че е организирал руските сили за провеждане на последователни антитерористични операции, след като руската гранична служба не е успяла да отблъсне набезите.

Лондон: С партизанските атаки в Белгород Русия доказва, че е жертвата във войната

Лондон: С партизанските атаки в Белгород Русия доказва, че е жертвата във войната

Москва ще използва тези инциденти, за да подкрепи официалната си теза

Някои източници разкритикуваха решението за възлагане на командването на Лапин и отбелязаха предишните военни провали на Лапин, като например катастрофалното преминаване на река Сиверски Донец край Билохоровка, Луганска област, през май 2022 г.

Особено важно е, че Лапин се върна към командването на руските операции в Източна Украйна, след като претърпя сериозна критика за командването на операциите за превземане на Северодонецк и Лисичанск, а Лапин не получи много похвали в информационното пространство, след като кампанията за подкопаването му доведе до уволнението му през ноември 2022 г.

Откритостта на руските военни блогъри да похвалят Лапин за това, че е командвал отбраната срещу едно изключително малко и ограничено нахлуване по границата, подсказва, че поне някои фракции на военните блогъри са податливи на тенденцията на руския президент Владимир Путин да сменя старите и опозорени командири.

Руската реакция на нахлуването в информационното пространство и в съобщенията за военни действия изглежда като крайно непропорционален отговор на едно много малко и локално начинание. Руските сили не би трябвало да се нуждаят от значителни подкрепления - или от участието на генерал-полковник - за да отблъснат набег, извършен според съобщенията от 13 бронирани машини.

Удариха сграда на ФСБ в Белгород

Удариха сграда на ФСБ в Белгород

Няма официално потвърждение

Украински официални лица заявиха, че темпото на сраженията по посока на Бахмут е намаляло на фона на продължаващите ограничени украински контраатаки по фланговете на Бахмут на 23 май.

Украинският генерален щаб не съобщи за боеве в град Бахмут в своя ситуационен доклад за първи път от декември 2022 г., което предполага, че силите на групата "Вагнер" може да са постигнали по-нататъшен напредък в града. Генералният щаб също така съобщи, че руските сили са провели неуспешни настъпателни действия близо до Хромове (непосредствено западно от Бахмут).

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви, че бойните действия са намалели в и около Бахмут и отново подчерта, че украинските сили поддържат позиции в укрепен район близо до паметника на МиГ-17 в западната част на Бахмут.

Военен блогър пусна видеоматериал, за който се твърди, че показва силите на "Вагнер" в близост до паметника на МиГ-17, и заяви, че в района обаче няма украински сили.

Говорителят на Източната група сили на Украйна полковник Серхий Черевати заяви, че украинските сили са напреднали с 200-400 метра по фланговете на Бахмут и все още контролират редица сгради и укрепления в югозападната част на Бахмут.

Лондон: Русия се бои от голям украински пробив, копае окопи в Курск и Белгород

Лондон: Русия се бои от голям украински пробив, копае окопи в Курск и Белгород

Москва е положила особени усилия и за укрепване на северната граница на Крим

Руски военен блогър твърди, че украинските сили са напреднали край Яхидне (на 1 км северозападно от Бахмут) и че руските сили са атакували неуспешно край Грихоровка (на 8 км северозападно от Бахмут) и Ивановское (непосредствено западно от Бахмут).

Друг военен блогър опроверга съобщенията, че украинските сили са постигнали успехи по време на контраатаки северозападно и югозападно от Бахмут и оцени, че руско настъпление от Бахмут към Ивановиское или Богдановка остава малко вероятно.

Основни изводи

  • Руските власти приключиха операцията за "борба с тероризма" в Белгородска област и заявиха, че на 23 май са разгромили изцяло проукраинския Руски доброволчески корпус (РДК) и Легиона "Свобода на Русия" (ЛСР) в региона.
  • Руските сили вероятно са изтласкали силите на RDK и LSR поне до граничното селище Козинка, а вероятно и извън руската територия на 23 май.
  • Руски източници твърдят, че на 23 май украинските сили са извършили набези през границата между Харков и Белгород, но МСС не е наблюдавала потвърждение за извършването на тези набези.
  • Украински официални лица заявиха, че темпото на сраженията по посока на Бахмут е намаляло на фона на продължаващите ограничени украински контраатаки по фланговете на Бахмут на 23 май.
  • Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки североизточно от Купянск и по линията Сватово-Кремина.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции по линията Авдийвка - град Донецк.
  • Руските сили продължиха отбранителните операции в Южна Украйна преди планираното украинско контранастъпление.
  • Помилваните осъдени от групата "Вагнер" продължават да извършват престъпления в Русия, след като приключват военните си договори с "Вагнер".
  • Окупационните власти на Запорожка област обявиха началото на предварителното гласуване за управляващата партия "Единна Русия".