От лятото на 2022 г. Русия изгради едни от най-обширните системи от укрепления за военна отбрана, създавани някъде по света от много десетилетия насам. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че тези защитни съоръжения не се намират само близо до настоящите фронтови линии, но и са внедрени дълбоко в територии, които в момента са под контрола на Москва.

Изображения показват, че Русия е положила особени усилия за укрепване на северната граница на окупирания Кримски полуостров, като е изградила многослойна отбранителна зона край село Медведевка.

Последни приготовления на Украйна за контраофанзивата

Последни приготовления на Украйна за контраофанзивата

До голяма степен сме готови, обяви военният министър

Освен това руските сили са изкопали стотици мили окопи в международно признатата руска територия, включително в Белгородска и Курска област.

Мерките за отбрана подчертават дълбоката загриженост на руските лидери, че Украйна може да постигне голям пробив, посочват от британското разузнаване.

Някои от укрепленията обаче вероятно са били поръчани от местни командири и граждански лидери в опит да се популяризира официалната версия, че Русия е "застрашена" от Украйна и НАТО, допълват от британското МО.

САЩ ударно запасяват Украйна с боеприпаси за офанзивата ѝ

САЩ ударно запасяват Украйна с боеприпаси за офанзивата ѝ

Пентагонът обяви нова военна помощ в размер на 325 млн. долара