Съединените щати изпращат на Украйна допълнителна военна помощ в размер на около 325 милиона долара, която ще включва огромно количество артилерийски снаряди и боеприпаси, съобщава "Асошиейтед прес".

Пентагонът обясни, че този ход идва с наближаването на началото на пролетната офанзива срещу руските сили.

Въпреки че САЩ отказаха да уточнят колко точно боеприпаси ще бъдат изпратени на Украйна, последният помощен пакет прилича на други скорошни доставки, които включваха ракети за високомобилните артилерийски ракетни системи HIMARS и гаубици, както и други ракети и противотанкови боеприпаси. Цялото това въоръжение ще бъде изтеглено от запасите на Пентагона, така че да може бързо да пристигне на фронтовата линия.

Украйна остава без ракети за ПВО до май

Украйна остава без ракети за ПВО до май

Това става ясно от изтеклите секретни документи на Пентагона

В понеделник Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, заяви, че е въпрос на време страната му да бъде военно подготвена за началото на своята контраофанзива. Той посочи, че настъплението срещу руските войски ще започне, когато украинските сили са готови, и подчерта, че доставките на бронирани превозни средства и боеприпаси са ключови за тази цел.

Скорошното изтичане на класифицирана информация на Пентагона включва редица документи, описващи графика за доставки на оръжие за Украйна и непубликувани досега оценки за това колко бързо украинската армия може да изчерпи критичните боеприпаси за противовъздушна отбрана. Документите съдържат прогнози, че запасите от ракети могат да бъдат изчерпани в края на този месец или през май, което би предоставило по-големи възможности за опустошителни руски въздушни и артилерийски удари.

Зеленски: На Украйна не ѝ достигат оръжия и боеприпаси за настъпление

Зеленски: На Украйна не ѝ достигат оръжия и боеприпаси за настъпление

То се отлага засега