Ръководителят Крим Сергей Аксьонов, назначен от Москва след анексирането на полуострова от руските войски, е записал видеопослание, в което заплашва с наказателно преследване кримчани, които участват в публични мероприятия, пеят украинския химн и "крещят националистически лозунги", съобщава руската редакция на BBC.

Според него подобни видеозаписи наскоро са започнали да се появяват в интернет.

"Националистически лозунги се скандират на публични събития и се пеят химни, особено по време на специална военна операция. Това ще бъде наказано - както организаторите, така и участниците", казва Аксьонов.

"Ако не ви харесва нашата страна, отидете в тази, която обичате", каза Аксьонов.

Според него подобни действия могат да доведат до загуба на работата или на правото да се прави бизнес в Крим.

Контраофанзивата на Украйна всъщност започна демонстративно в атаки по Крим - първата на 9 август, когато няколко бойни самолета бяха унищожени на военното летище в Новофедоровка близо до Саки. На 16 август Русия съобщи за експлозии във военно поделение край населените места Майское и Джанкой.

Украинският президент Володимир Зеленски се зарече да възстанови украинското управление над анексирания от Русия Крим, ход, който според него ще помогне за възстановяването на "световния ред и закон".

Украйна официално пое отговорност за ударите срещу руски бази в Крим

Украйна официално пое отговорност за ударите срещу руски бази в Крим

Потвърждението направи главнокомандващият на украинските въоръжени сили

В края на август месец Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, обяви, че украинското командване разработва маршрути за евакуация на жителите на Крим - в случай че искат "да напуснат полуострова по време на активна деокупация".

Въпреки че съобщенията около настъплението в южната част на страната може да са били нещо като финт, анализатори откроиха, че тези удари също имат значение. Дори и малки успехи на юг ще затруднят руските сили при превземането на пристанищния град Одеса, което пък е цел на президента Владимир Путин. Отделно на това Крим има и емоционално-психологическа тежест за украинците, за които войната започна през 2014 г.

Отново взривове в Крим

Отново взривове в Крим

Сработила е руската ПВО

Как Русия окупира Крим?

През февруари и март 2014 г. Русия нахлу и впоследствие анексира Кримския полуостров от Украйна. Това събитие се случи след Майдана в Киев и е първият етап от по-мащабната Руско-украинска война.

Събитията в Киев, които свалиха украинския президент Виктор Янукович, предизвикаха демонстрации срещу новото украинско правителство. На 27 февруари руски военни без отличителни знаци превзеха стратегически обекти в Крим. Това доведе до установяването на проруското правителство на Аксьонов в Крим и обявяването на независимостта на Крим на 16 март 2014 г. след непризнат от световната общност референдум. Русия официално включи в състава си Крим на 18 март 2014 г. И до този момент актът не е признат от по-голяма част от страните от Запада, вкл. ООН, въпреки настояванията на Кремъл