Редакторът на страницата със становища на "Ню Йорк Таймс" подаде оставка, след като медията се отрече от коментарен материал на американския сенатор Том Котън, който се застъпи за използване на федералните войски срещу протестиращи, а по-късно беше разкрито, че редакторът не е прочел материала преди публикуването му, съобщава АП. 

Джеймс Бенет подаде оставка и неговият заместник Джеймс Дао е преназначен на друго място в медията. Публикацията от сряда предизвика бунт сред журналистите от "Таймс".

След преглед, медията реши, че материалът на сенатор Котън не трябва да бъде публикуван, поне не без съществени редакции.

Тръмп следва тактиката на силата, подражава на авторитарни лидери и им се възхищава

Тръмп следва тактиката на силата, подражава на авторитарни лидери и им се възхищава

Тества границите на президентските правомощия и проверява доколко Пентагона го следва

Кейти Кингсбъри, носителка на награда "Пулицър", която се присъединява към "Таймс" от Бостън Глоуб" през 2017 г., ще се занимава със страницата и по време на изборите през ноември.

Издателят на "Таймс" А.Г Сулцбергер заяви, че е благодарен за промените, които Бенет прави на страниците с мнения на медията, включително за разширяването на обхвата. Бенет, който е редактор на "Атлантик", преди да поеме страниците на "Таймс" през 2016 г. бе критикуван за добавянето на нови коментатори, включително консерватора Брет Стивънс.

Издателят коментира, че двамата с Бенет "заключиха, че Джеймс няма да може да води екипа през следващия етап, необходим за промяна".

Тръмп нападна Байдън и демократите за полицията

Тръмп нападна Байдън и демократите за полицията

Ще спрат финансирането за органите на реда

Това е втората загуба на работа за журналист на високо равнище, заради грешки, допуснати при отразяването на националните протести относно третирането на чернокожите от органите на реда. Главният редактор във "Филаделфия Инкуайър", Стан Вишновски, подаде оставка в събота, след критика за заглавието - Buildings Matter, Too (Сградите също са важни).

Дори преди оставката на Бенет заради материала на Котън, Сулцбергер призова за подобряване на проверката на фактите в страницата за мнения и становища, защото има твърде много мнения от външни лица.

Сенатор Котън туитира в неделя първоначалната версия на статия на "Таймс" за оставката на Бенет,обяснявайки, че е "фалшиво и обидно".

Той коментира, че се застъпва за използване на военна сила като резерв, само ако полицията е претрупана, за спиране на безредиците - не срещу протестиращите.

Мит Ромни подкрепи протестите срещу расизма в САЩ

Мит Ромни подкрепи протестите срещу расизма в САЩ

Първият републикански сенатор с такава проява

Котън сподели туит на президента Доналд Тръмп, който пише, че "щатът Арканзас е много горд с Том. "Ню Йорк Таймс" са фалшиви новини".

Бенет, който в петък разкри, че не е чел материала на Котън, преди да бъде публикуван в интернет, го защити след първоначалните критики, като заяви, че е важно да се чуят от всички гледни точки.

Но рецензията на "Таймс" критикува няколко аспекта на материала на Котън, започвайки със заглавието "Пращайте войските", което медията определя като "взривоопасно и не трябва да се използва".

Бар отрече Тръмп да хвърля 10 000 военни по улиците

Бар отрече Тръмп да хвърля 10 000 военни по улиците

Но защити употребата на сила от полицията до Белия дом

В есето на Котън се споменава за "леви радикали като Антифа, проникващи на протести, за да експлоатират" смъртта на Флойд, когато всъщност има малко доказателства за участието на "Антифа" в демонстрациите.

Изявлението на Котън, че полицията е понесла грубо насилие от демонстрациите, е трябвало да бъде оспорено, посочва изданието.

Медията допълва, че "като се има предвид важността на темата за живота и смъртта, влиятелната позиция на сенатора и тежестта на действията, за които се застъпва, есето е трябвало да бъде подложено на най-високо ниво на контрол".

Бенет е брат на американския сенатор Майкъл Бенет, демократ от Колорадо, но той отказва искания за интервюта, заяви говорител на "Таймс". 

Сулцбергер коментира, че инцидентът с Котън е "съществен срив в нашите процеси на редактиране и не първият, който преживяхме през последните години".

Страницата със становища бе критикувана през 2019 г. заради публикуването на необосновано твърдение срещу американския съдия от Върховния съд Брет Кавано.

Обама призова младите образовани американци да гласуват за промяна през ноември

Обама призова младите образовани американци да гласуват за промяна през ноември

Отново нападна Тръмп