Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон се върна в Белгия. Той успешно избегна залавянето си в Испания, след като се появи на публичен митинг в центъра на Барселона въпреки заповед за ареста му, каза генералният секретар на неговата партия Жорди Турул, цитиран от Ройтерс.

Жорди Турул каза на радиостанция RAC1, че не знае дали Пучдемон вече е стигнал до дома си във Ватерло, където се установи, след като отиде в самоналожено изгнание преди седем години, след като ръководи неуспешния опит за отделяне на региона през 2017 г.

Каталунската полиция блокира Барселона в опит да залови сепаратисткия лидер Карлес Пучдемон, който в четвъртък се появи за кратко, за да се обърне към привърженици в града, преди да изчезне.

Пучдемон не е стъпвал на испанска земя от 2017 г., когато властите наредиха ареста му за организиране на незаконния референдум за независимост на региона . Заповедта за арест на негово име остава в сила - оставяйки единствената му възможност да се върне тайно в Испания.

През 2017 г. той  избяга от испанските власти,  като напусна Испания през границата, намирайки убежище във Ватерло, близо до Брюксел. Оттам той ръководи присъствието на каталунското движение за независимост на международната сцена, като стана член на Европейския парламент през 2019 г.

Полицията първоначално постави контролно-пропускателни пунктове на изходите от Барселона, докато търсеха превозно средство, в което се твърдеше, че пътува бившият каталунски президент, който е издирван от испанските власти от 2017 г.

Върховният съд на Испания отказа амнистия на Пучдемон

Върховният съд на Испания отказа амнистия на Пучдемон

Пучдемон беше обвинен в присвояване и бунт