Къде се намира уволненият каталунски лидер Карлес Пучдемон? Твърдеше се, че се върнал от Брюксел в Барселона. Никой обаче не го е видял лично там, констатира Дойче веле.

Карлес Пучдемон и негови съратници в понеделник неочаквано се появиха в Брюксел, а във вторник суспендираният каталунски президент даде и пресконференция в белгийската столица. "Дойдохме в Брюксел, за обясним каталунския проблем в самото институционално сърце на Европа (...) да покажем на света тежкия демократичен дефицит, който съществува в испанската държава", каза 54-годишният политик. Пучдемон обясни, че е искал да избегне възможната конфронтация, до която е можело да се стигне при оставането му в Каталуния.

През изминалата нощ играта на криеница продължи. Медиите първо съобщиха, че Пучдемон се качил на самолета за Барселона. После обаче на летището в каталунската столица кацнаха само двама от неговите съратници-сепаратисти, които отнесоха доста и шумни ругатни от страна на привържениците на единна Испания. Оказа се, че Пучдемон е останал в Брюксел. Той самият вече заяви, че ще се върне в Испания единствено ако получи определени гаранции, но не уточни какви по-конкретно.

Върховният съд в Мадрид е призовал Пучдемон за утре в рамките на проверката на обвиненията срещу него. През следващите два дни - четвъртък и петък - съдът иска да изслуша общо 14 членове на суспендираното каталунско правителство. Ако Пучдемон и останалите призовани не се явят, срещу тях могат да бъдат издадени заповеди за арест, които и белгийските власти ще бъдат длъжни да приложат.

"Дълъг поход"

Както знаете, след като парламентът в Барселона обяви независимостта на Каталуния, миналия петък испанското централно правителство суспендира каталунския кабинет, пое властта в провинцията и насрочи нови избори. Пучдемон, който първоначално не искаше и да чуе за нови избори, сега прие посочената от правителството дата 21 декември. "Призовавам народа на Каталуния да се подготви за един дълъг поход. Демокрацията ще бъде в основата на нашата победа", каза той.

Допитванията представят противоречива картина на настроенията и нагласите на каталунците в настоящия момент от кризата около тяхната независимост. Каталунското правителство цитира проучване, според което вече 49 на сто от хората са за отделяне от Испания (а през юни били само 41%), според други допитвания обаче сепаратистите галопиращо губят подкрепа. Вестник "Ел Мундо" публикува резултатите от проучване, според което за независимост се обявяват едва 34 на сто от каталунците. А според друг авторитетен испански вестник, "Ел Паис", този процент е дори 29 на сто.