Каталунската полиция блокира Барселона в опит да залови сепаратисткия лидер Карлес Пучдемон, който в четвъртък се появи за кратко, за да се обърне към привърженици в града, преди да изчезне.

Полицията първоначално постави контролно-пропускателни пунктове на изходите от Барселона, докато търсеха превозно средство, в което се твърдеше, че пътува бившият каталунски президент, който е издирван от испанските власти от 2017 г. Сега тя разшири операцията до всички части на Каталуния, с контролно-пропускателни пунктове по всички магистрали, включително основните магистрали, които свързват Каталуния и Франция.

Седем години след като избяга от Испания, за да избегне арест, Пучдемон се появи отново в Барселона пред стотици аплодиращи поддръжници в четвъртък пред каталунския парламент.

След това изчезна.

Пучдемон се появи на сцената до Триумфалната арка на града с близо 35000 присъстващи, които се появиха в четвъртък сутринта, каза полицията. Привържениците образуваха бариера около него. Политикът е обект на действаща заповед за арест и полицейските сили имат заповед да го задържат, ако го видят.

"Въпреки всички усилия да ни навредят, дойдох тук днес, за да им напомня, че все още сме тук и че не трябва да се предаваме", каза Пучдемон пред тълпата. "Да живее свободна Каталуния!"

След като приключи краткото си изказване, политикът слезе от сцената, явно за да участва в шествие към парламента. Но след миг той изчезна в тълпата. Той не беше открит сред група депутати, които в крайна сметка влязоха в сградата, която беше изолирана и заобиколена от полицейски служители.

Гласуват мандата на Педро Санчес, въпреки протестите срещу амнистията

Гласуват мандата на Педро Санчес, въпреки протестите срещу амнистията

Хиляди испанци се обявиха срещу амнистия за каталунските лидери

Сесията започна по график в 10 сутринта, когато социалистът Салвадор Ила започна обръщението си преди гласуването на кандидатурата му за следващ президент на Каталуния. Ила започна речта си, като защити законопроекта за амнистия на испанското правителство, който съдебната система на страната отказва да приложи към Пучдемон, и настоя всички членове, избрани в законодателния орган, да могат да присъстват на заседанията му.

Тъй като Пучдемон, който беше избран в парламента миналия май, не поиска да гласува дистанционно, мнозина очакваха той да се появи в залата по някое време - но остава неясно как ще влезе в сградата, без да бъде задържан. Малко след началото на заседанието каталунската регионална полиция потвърди, че Пучдемон не е бил задържан.

Бившият президент на Каталуния обяви намерението си да се върне в Барселона в сряда, като каза, че възнамерява да се върне в Барселона за гласуване за избора на Ила да стане регионален президент, което ще сложи край на 14 години сепаратистки правителства.

Пучдемон се връща в Испания, въпреки отказа от амнистия

Пучдемон се връща в Испания, въпреки отказа от амнистия

Може да бъде арестуван още при пристигането си

Очакванията бяха големи преди обещаната поява на Пучдемон. В час преди планираното начало на събитието в 9 сутринта, гърмяща музика и големи екрани разказваха за последните седем години на политически изпитания и премеждия на каталунския лидер.

Присъстващите скандираха "Пучдемон, нашият президент!" и "Независимост!" докато чакаха пристигането му, като някои носеха маски, изобразяващи лицето на бившия каталунски президент.

"Не съм щастлив. Защото бих искал да избегна тази неприятна ситуация да го видя отведен от полицията. Бих се радвал да го видя да влиза грандиозно", каза един от поддръжниците на тълпата пред "Политико". "Но сега се страхувам, че това ще бъде унизителна ситуация, може би ще го отведат в Мадрид точно като плячка в голям лов."

Ако Пучдемон бъде арестуван, той вероятно ще бъде прехвърлен в Мадрид, за да се яви пред Върховния съд, когато съдия ще реши дали да го изпрати в затвора до процеса или да го освободи под гаранция.

Пучдемон не е стъпвал на испанска земя от 2017 г., когато властите наредиха ареста му за организиране на незаконния референдум за независимост на региона . Заповедта за арест на негово име остава в сила - оставяйки единствената му възможност да се върне тайно в Испания.

През 2017 г. той  избяга от испанските власти,  като напусна Испания през границата, намирайки убежище във Ватерло, точно извън Брюксел. Оттам той ръководи присъствието на каталунското движение за независимост на международната сцена, като стана член на Европейския парламент през 2019 г.