Партията Жунтс би била готова да оттегли подкрепата си от правителството на испанския премиер Педро Санчес, ако "няма достатъчен напредък" в преговорите за независимост на Каталуния, каза нейният лидер Карлес Пучдемон.

Говорейки пред Brussels Playbook в кулоарите на гала вечерята на POLITICO 28 във вторник вечерта, Пучдемон каза, че неговите седем депутати от Жунтс, които са сключили сделка за подкрепа на правителството на Санчес по-рано този месец в замяна на амнистия за всички, замесени в референдума за каталунска независимост през 2017 г., ще бъде отворен за работа с консервативната Народна партия (ПП) за сваляне на Санчес по средата на мандата.

Жунтс би обмислил вот на недоверие към правителството на Санчес, ако може да се споразумее с ПП за независим министър-председател, който да замени социалиста, каза Пучдемон.

 "Но за това ПП трябва да направи крачка към нас ... те не могат да продължат да се отнасят с мен като терорист." Народната партия спечели най-много гласове на изборите през юли в Испания, но не успя да състави правителство.

Попитан за коментарите на Пучдемон в сряда, лидерът на Народната партия Алберто Нуньес Фейхоо изглеждаше резервиран относно евентуално обвързване, като каза на испанските медии, че не може да "приеме" "условията" на Жунтс, защото "те са незаконни и противоречат на конституцията и равенството на испанците".

"Не съм променил позицията си", каза Фейхоо. "Не мога да приема това, което г-н Санчес прие."

Във вторник вечерта Пучдемон представи потенциалното споразумение между Жунтс и ПП на шефа на Европейската народна партия Манфред Вебер - след като и двамата бяха посочени в годишния списък на POLITICO с 28-те най-влиятелни хора в Европа. ПП е член на общоевропейската група на ЕНП на Вебер.

Групата на Вебер призова Европейската комисия да оцени дали условията на споразумението между Санчес и Жунтс са в съответствие с правилата на ЕС. В замяна на включването на депутати от Жунтс в новото правителство на Санчес , социалистите се съгласиха да проучат предполагаемите случаи на използване на правни системи и институции за нанасяне на щети или делегитимиране на опоненти - срещу каталунските сепаратисти.

В изявление ЕНП твърди, че някои от условията на сделката "открито нарушават върховенството на закона. Те включват въвеждането на принципа на "законност" във всички съдебни решения, което отваря вратата за парламентарна намеса в съдебната система."

Запитан за спора относно "правото", който предизвика критики от асоциациите на испанските съдии, както и от Брюксел , Пучдемон каза, че това е предупреждение към онези съдии и политици, които според него са превишили правомощията си.

Лондон и Мадрид напът да решат спора за Гибралтар

Лондон и Мадрид напът да решат спора за Гибралтар

След Брекзит настъпиха редица промени