Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в Азербайджан.

Официалната програма на посещението ще започне в понеделник, а посещението ще продължи два дни, 18 и 19 август, уточни ТАСС.

Предвижда се след полагането на венци на гроба на националния лидер Гейдар Алиев и на паметника "Вечният огън" Путин да проведе разговори с президента на Азербайджан Илхам Алиев, първо в тесен, а след това и в широк състав. След това ще се състои церемония по подписване на съвместен документ, а лидерите ще направят изявления за пресата.

Интересното е, че външнополитическата визита на Путин, една от малкото за последните три години, става в момент, когато на територията на Руската федерация се развива украинско нахлуване. Това е и първата визита на Путин в Азербайджан от началото на войната му в Украйна. Преди това руският президент бе в Северна Корея и Виетнам.

По информация от Кремъл по време на визитата ще се обсъждат въпроси на развиването на съюзническите и стратегически отношения между двете страни. Очаква се Путин също така да обсъди с Илхам Алиев регулирането на мирния процес между Азербайджан и Армения.