Бившият директор на ФБР Джеймс Коми по нищо не се отличава от Едуард Сноудън и затова Русия е готова да му предостави политическо убежище.

Това заяви руският президент Владимир Путин в традиционната си вече "Пряка линия" - медия-маратон на въпроси и отговори в пряк ефир, предава ИТАР-ТАСС.

Сноудън не е предател според Путин, не бил прав да разкрива US шпионски тайни

Сноудън не е предател според Путин, не бил прав да разкрива US шпионски тайни

"Той не предаде интересите на страната си"

Руският президент определи като "странно" решението на Коми да запише тайно свой разговор с американския президент Доналд Тръмп и после, чрез свой приятел, да го предаде на медиите. Според Путин в случая Коми е действал "не като ръководител на спецслужба, а като правозащитник, който защищава определена позиция", след което саркастично добавя, че ако Коми бъде изложен на преследване, Русия е готова да му предложи политическо убежище.

"Той трябва да знае това", посочи в типичния си стил руският президент. По повод разследването за евентуална руска намеса в президентските избори в Съединените щати през 2016 г. Путин отново заяви, че в показанията си пред комисията на Сената по разузнаването Коми не е представил никакви доказателства за такава намеса.

Коми потвърди, че Тръмп му е оказвал натиск да спре разследването на руската афера

Коми потвърди, че Тръмп му е оказвал натиск да спре разследването на руската афера

В предварителни показания пред сенатската комисия...

По думите му Русия не възприема САЩ като враг. Путин отново повтори руската дипломатическа теза, че раздухваната сред американците антируска истерия е плод на вътрешните борби сред американското ръководство. Според него на тези борби се дължи и вчерашното решение на Сената във Вашингтон за налагането на нови санкции срещу Москва заради намесата й в изборите.

На "пряката линия" Владимир Путин декларира, че Русия и нейните граждани желаят отношенията със САЩ и американците да се нормализират, но и обвини Вашингтон, че се намесва навсякъде по света.