Уволненият директор на ФБР Джеймс Коми потвърди, че президентът Доналд Тръмп е поискал от него да му засвидетелства персонална лоялност, както и да прекрати разследването по руската афера срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, предадоха информационните агенции.

Публикувани са предварителни бележки на Коми пред сенатската комисия по разузнаването.

Тръмп доволен от показанията на Коми

Тръмп доволен от показанията на Коми

Президентът се чувства напълно реабилитиран

Той описва вечеря с Тръмп от 27 януари, на която президентът се е опитал да установи контрол върху ФБР.

Коми споделя, че е бил силно обезпокоен от това, като се има предвид статутът на ФБР като традиционно независима структура в изпълнителната власт.

Ексдиректорът на ФБР уточнява, че Тръмп е заявил: "Нужна ми е преданост. Очаквам преданост."

CNN цитира фрагмент от бележките, в който той посочва думите, с които Тръмп се е обърнал към него, за да спре разследването: "Надявам се, можете да видите ясно, че трябва да оставите това, да оставите Флин на мира. Той е добър човек. Надявам се, че можете да оставите това."

Припомняме, Майкъл Флин беше принуден да подаде оставка заради контактите му с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, които той първоначално се опита да скрие.

Коми ще говори пред сената, в екипа на Тръмп се опасяват от импийчмънт

Коми ще говори пред сената, в екипа на Тръмп се опасяват от импийчмънт

На открито заседание на сената...

В предварителните си писмени си показания Коми описва и телефонен разговор с Тръмп от 30 март, по време на който президентът също се е опитал да го убеди да прекрати разследването за руските връзки на екипа му.

Утре Коми ще бъде изслушан от комисията по разузнаването в сената.