Руският президент Владимир Путин и лидерите на страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) обсъждат в узбекистанската резиденция Куксарой дневния ред на откриващата се в Ташкент юбилейна годишна среща на върха на обединението, предаде ТАСС. ШОС бе създадено преди 15 години.

След срещата в тесен кръг предстоят преговори с участието на делегациите от страните- членки. Форумът ще приключи с официален прием от името на узбекистанския президент Ислам Каримов.    

В дневния ред са включени дискусии по конкретни стъпки за подобряване на дейността на ШОС и развитие на сътрудничеството в приоритетните насоки - сигурност, антитерор, икономика, хуманитарни контакти, съобщи помощникът на руския президент Юрий Ушаков.     

Държавните глави ще разменят мнения по ключови световни и регионални проблеми като ситуацията в Афганистан и в Близкия изток. Сред другите теми са търговско-икономическото взаимодействие и евразийската интеграция.

Очаква се в Ташкент да бъдат приети меморандуми във връзка с предстоящото приемане в ШОС на Индия и на Пакистан. Това вероятно ще стане факт на следващия лидерски форум, който ще бъде през 2017 година в Казахстан.

Подготвени са за подписване план за действия през 2016-2020 г. и много други документи. Резултатите от ташкентската среща ще бъдат обобщени в съвместна декларация.      

В четвъртък Владимир Путин преговаря в тристранен формат с китайския президент Си Цзинпин и монголския - Цахиагийн Елбегдорж. После има отделни кратки срещи с китайския лидер и с президента на страната домакин Ислам Каримов. За днес е планиран разговор на Путин с премиера на Индия Нарендра Моди. След форума в Ташкент държавният глава на Русия ще отпътува на официално посещение в Китай.