Руският президент Владимир Путин е все по-труден за тълкуване и изненадата остава неговата визитна картичка. И така, какво си е наумил? Това пита германският вестник "Зюддойче цайтунг".

С всяка година от вече впечатляващия си престой на власт от 21 години Владимир Путин се превръща в истинска загадка. Руският президент изглежда все по-откъснат, оттеглен, недостъпен. В същото време неговите удари са все по-малко и по-малко предсказуеми.

Основният враг на Путин си остават 667-те долара

Основният враг на Путин си остават 667-те долара

Интересното обаче е, че в своята годишна реч Владимир Путин не бръкна в торбата на социалния популизъм

Сега Путин изглежда е напълно обхванат от автократична дилема, която рано или късно засяга всички автократи, обобщи журналистът Стефан Корнелиус.

У дома Путин трябва да успокои своите граждани, които, както показват протестите в подкрепа на Навални, имат все повече причини за възмущение. В същото време жадната за власт плутокрация изисква своя дял от пая. Олигарсите, които са обградили Путин със защитен пръстен, бързо ще се обърнат срещу господаря си, когато слабостите му станат очевидни.

Русия напомни на Чехия "червените линии" на Путин и обеща бърза реакция

Русия напомни на Чехия "червените линии" на Путин и обеща бърза реакция

Търпението на Москва е изчерпано, спират с романтизма и Русия отговаря както я устройва

Заплашителните жестове на Русия, както и операциите на нейните специални служби в чужбина, са част от този балансиращ акт, защото те дават разказ на Путин за вътрешния ред: Русия е заплашена от външна опасност.

Оттук идва разполагането на 120 хиляди военнослужещи в западната част на страната, фриволното поведение на специалните служби, реториката на "червените линии", преследването на Навални, атаките срещу опозицията, измененията в Конституцията.

Това обикновено се дължи на две типични причини: режимът се подготвя за септемврийските избори за Дума - за всички противници на системата това е най-важният момент за тази година. Или Путин вдига цената за новия американски президент, тествайки американското правителство и се опитва да се измъкне от международната изолация.

Путин предупреди да не се пресичат руските "червени линии"

Путин предупреди да не се пресичат руските "червени линии"

Москва ще реагира сурово, бързо и асиметрично на чужди провокации

Путин обаче винаги е изпреварвал линейната логика на Запада. Основното му оръжие е изненадата и той знае как да се справи с реакцията на Запада, който няма стратегия как да противодейства на Русия, предупреждава "Зюддойче цайтунг".