Русия след налагането на санкциите срещу нея през 2014 г. загуби 50 млрд. долара, а загубата на Европейския съюз възлиза на 240 млрд. долара. Това обяви руският президент Владимир Путин по време традиционната "Пряка линия", в която в продължение на часове отговаря на подбрани от милиони въпроси на поданиците на Русия.

ЕС подготвя нови санкции срещу Русия

ЕС подготвя нови санкции срещу Русия

Заради продължаващата намеса в Украйна…

Отговаряйки на въпроса дали отмяната на санкциите ще даде нещо на руската икономика, Путин изтъкнал: "Не е въпросът какво ще даде и какво няма да даде, а какво губим. Нека видим. По експертни оценки, в резултат на всички тези ограничения и санкции срещу Русия през тези години, започвайки от 2014 г., загубихме около 50 млрд. долара, а Европейският съюз загуби 240 млрд. долара, САЩ - 17 млрд. долара, имаме малък търговски оборот с тях, Япония - 27 млрд. долара."

Той добавил, че "санкциите все още се отразяват на работните места в тези страни, включително страните членки на Европейския съюз - те губят нашия пазар".

Наследничката на Меркел не дава да се говори за отмяна на санкциите срещу Русия

Наследничката на Меркел не дава да се говори за отмяна на санкциите срещу Русия

"Докато поведението на Русия там не се промени, няма да има поле за маневри"

"Но и нещо получихме. А какво именно? Първо, трябваше да направим и го направихме, започнахме да използваме мозъците си за това какво и как трябва да правим във високотехнологичните сектори на икономиката, като имаме програма за заместване на вноса на стойност 667 млрд. рубли. Това ни принуди да развиваме дори онези области, в които преди не разполагахме с компетенции" добави Путин.

Русия наложи санкции на ЕС

Русия наложи санкции на ЕС

В отговор на санкциите на ЕС срещу осем руснаци заради инцидента в Керченския проток