Русия не може да бъде мишена за ислямските фундаменталисти. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс".

Той направи изказването си близо две седмици след като най-малко 144 души бяха убити край Москва при масова стрелба, отговорност за която поеха бойци на "Ислямска държава".

"Имаме всички основания да смятаме, че основната цел на поръчителите на кървавия, ужасен терористичен акт в Москва е била да накърнят нашето единство", подчерта Путин.

Москва не вярва в капацитета на "Ислямска държава" да организира нападението в Москва

Москва не вярва в капацитета на "Ислямска държава" да организира нападението в Москва

Русия продължава да смята, че Украйна стои зад атаката

"Други цели не се виждат, няма такива, защото Русия не може да бъде мишена на терористични атаки на ислямските фундаменталисти. Ние сме страна, която дава уникален пример за междурелигиозна хармония и единство, за междурелигиозно и междуетническо единство", категоричен бе той.

Русия многократно е заявявала, че атаката е поръчана от Украйна, но до момента не е предоставила доказателства в подкрепа на това твърдение.

На свой ред Украйна отрича да е замесена в атентата, а Съединените щати - които предупредиха Русия предварително за предстояща атака от ислямистки бойци - отхвърлиха версията на Москва като "глупост".

Русия умува дали да обвини Запада в "тероризъм"

Русия умува дали да обвини Запада в "тероризъм"

Британският външен министър Дейвид Камерън отхвърли твърденията на Русия като "пълни глупости"