Президентът на Русия Владимир Путин използва в свое изказване измислен цитат, приписван на бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, съобщи Свободна Европа. Той заяви, че "някой се осмелява публично да казва", че е "несправедливо богатствата на Сибир да принадлежат само на една страна". Тези думи от началото хилядолетието се разпространяват в рускоезичния сегмент на интернет, като се твърди, че са изречени от Олбрайт, но в действителност тя никога не е казвала това.

Журналистът Дмитрий Козелев отбелязва в блога си, че Путин се е позовал на фалшивия цитат по време на заседание на организационния комитет "Победа". По-рано, по време на разговор в рамките на т. нар. "пряка линия" с руския президент, същият фейк беше цитиран от физика Александър Сиберт от Научно-изследователския институт по ядрена физика.

Това обаче не е първият случай, в който Путин си служи с думите, приписвани на Олбрайт. На пресконференция през 2014 г. той произнесе същия измислен цитат, като заяви, че е чуван многократно "от почти официални лица". През същата година в. "The New York Times" писа, че няма никакви свидетелства Мадлин Олбрайт да е казвала подобно нещо.

Русия е просто един Бангладеш с ядрен арсенал, лаконична Олбрайт
Обновена

Русия е просто един Бангладеш с ядрен арсенал, лаконична Олбрайт

Путин държал лоши карти, но достатъчно грамотно ги разигравал

Тъй като спекулациите продължиха, през 2015 г. самата тя заяви публично, че никога не е казвала такова нещо. Тогава бившият държавен секретар заяви, че знае, че в Русия има хора, които си мислят, че могат да четат нейните мисли. Тя подчерта, че "никога не е мислила и не е казвала такова нещо".

Вероятно в коментара си тя има предвид интервю на генерал-майора Борис Ратников от службата за охрана на руския президент ФСО, който заяви пред в. "Российская газета", руските спецслужби са се "включвали" в подсъзнанието на Мадлин Олбрайт.

Тогава Ратников заяви, че няколко седмици преди бомбардировките на НАТО над бивша Югославия руските спецслужби провели "сеанс" с подсъзнанието на Олбрайт и установили "патологична ненавист към славяните". Той твърдеше също, че според "прочетеното" в подсъзнанието на бившия държавен секретар, тя смятала, че с богатствата на Сибир трябва да се разпорежда цялото човечество "разбира се под наздора на САЩ".

Думите на Ратников се разпространиха в интернет и бяха подхванати от руските политици.

През 2012 г. измисленият цитат на Олбрайт беше използван в статия на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин. През 2015 г.същото направи секретарят на руския Съвет за национална сигурност Николай Патрушев. За първи път официално му беше приписана достоверност от Алексей Пушков през юли 2005 г., който го употреби в предаването си. Сега Пушков е член на руския Сенат, от 2011 до 2016 г.оглавяваше комисията по външна политика на руската Дума.