Изтекли документи от Кремъл, с които се е сдобило британското издание "Гардиън", разкриват, че руският президент Владимир Путин лично е наредил тайни специални служби да подкрепят "психически нестабилния" Доналд Тръмп на президентските избори през 2016 г. в САЩ. 

Документите показват, че ключовото съвещание при закрити врата на Съвета за сигурност на Русия се е състояла на 22 януари 2016 г., десетина месеца преди изборите в САЩ, където Путин и неговите началници на спецслужби и високопоставени министри като тогавашния руски премиер Дмитрий Медведев и външния министър Сергей Лавров са се разбрали, че Тръмп в Белия дом би помогнал за осигуряване на стратегическите цели на Москва. Сред тях са били "социални сътресения" в САЩ и отслабването на преговорната позиция на американския президент.

Присъствали са и Сергей Шойгу, военен министър, отговарящ за руското военно разузнаване ГРУ; Михаил Фрадков, тогавашният шеф на руското външно разузнаване СВР; и Александър Бортников, шефът на специалната служба ФСБ. Николай Патрушев, бивш директор на ФСБ, е присъствал също като секретар на Съвета за сигурност.

Разузнаването на САЩ: Чужди сили се опитаха да повлияят на изборите през 2020 година

Разузнаването на САЩ: Чужди сили се опитаха да повлияят на изборите през 2020 година

Русия, Китай и Иран са направили опити, но те са били неуспешни

На трите спецслужби е било наредено да намерят начини да подкрепят Тръмп в указ, върху който стои подписа на Путин.

Към 22 януари 2016 г. Тръмп беше сред фаворитите в надпреварата за номинация за президент на Републиканската партия. Доклад, изготвен от експертния отдел на Путин, е препоръчал Москва да използва "цялото възможно влияние", за да осигури победата на Тръмп.

В доклада, обозначен като "No 32-04 \ вд", се казва, че Тръмп е "най-обещаващият кандидат" от гледна точка на Путин. Той включва и психологическа оценка на Тръмп, който е определен като "импулсивен, психически нестабилен и неуравновесен човек, който страда от комплекс за малоценност".

Майкъл Коен: Тръмп спечели изборите с помощта на Русия

Майкъл Коен: Тръмп спечели изборите с помощта на Русия

Нови разкрития около Белия дом

"Крайно необходимо е да се използва цялото възможно влияние, за да се улесни избирането му на поста президент на САЩ", се изтъква в доклада с надеждата, че това ще доведе до дестабилизация на американската социално-политическа система и че скритото недоволство в американското общество ще избуи на воля.

Западните специални служби са били запознати с документите от няколко месеца и са ги проучили внимателно. Документите, видени от "Гардиън", изглежда представляват сериозно и много необичайно изтичане от Кремъл.

Има и очевидно потвърждение, че Кремъл притежава компромат, или потенциално компрометиращи материали за бъдещия президент на САЩ, събрани, както се казва в документа, от предишни "неофициални посещения на Тръмп на територията на Руската федерация".

Тръмп се хвали: Разбирам се с Путин

Тръмп се хвали: Разбирам се с Путин

Кремъл предпочита по-мек политик да води САЩ, смята американският президент

Документът отпраща към "определени събития", случили се по време на посещенията на Тръмп в Москва. Членовете на Съвета за сигурност на Русия са приканени да намерят подробности в приложение 5, параграф 5, се посочва в документа. Не е ясно какво съдържа приложението.

"Гардиън" са показали документите на независими експерти, които са ги потвърдили като истински.

Кремъл отхвърли информацията и доклада, а говорителят на Путин Дмитрий Песков нарече идеята, че това се е случило, "страхотно криминале" и че било пълна лъжа и фалшива новина

Белият дом наредил на разузнавач да спре да докладва за руска намеса

Белият дом наредил на разузнавач да спре да докладва за руска намеса

Уолф му е съобщил, че заповедта идва от Робърт О'Брайън