Руският президент Владимир Путин е помолил държавния глава на Франция Еманюел Макрон за помощ при производстводството на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", съобщи радио „Свобода” с позоваване на френското издание „Challenges”.

Според информация на „Challenges”, получена от дипломатически източник, при телефонен разговор на 7 ноември Путин е поискал да започне сътрудничество между парижкия институт „Пастьор” и руски структури за производство на препарата. За телефонен разговор между Путин и Макрон на 7 ноември съобщи и сайтът на Кремъл.

Макрон не е отговорил на предложението, а е заявил, че е необходимо да обсъди въпроса с учени. Според източника на френското издание, Москва от няколко седмици отправя към Париж предложения за съвместна работа по производството на ваксина срещу COVID-19.

По-рано подобно предложение беше отправено към САЩ, но американската страна отказа.

Учени: Данните за руската ваксина срещу COVID-19 са с непълноти, повторяемост като копи-пейст

Учени: Данните за руската ваксина срещу COVID-19 са с непълноти, повторяемост като копи-пейст

"Nature" публикува отворено писмо...

Опитите на Москва да привлече западен партньор идват на фона на вълна от недоверие в научния свят към "Спутник V". Бяха изказани множество критични мнения за руската ваксина, която беше регистрирана без задължителната трета фаза от клиничните изпитания. Данните за първите две фази бяха въз основа на силно ограничен кръг от хора, без необходимите детайли при описанието на изпитанията и почти дословна повторяемост на данни при различните пациенти, почти невъзможна в реални условия – това събуди подозрения, че докладът на създателите на "Спутник V" е съставен чрез копи-пейст и не отразява реални проучвания.

Руският учен Александър Кудрявцев заяви, че руската ваксина всъщност е стар препарат, прилаган върху животни, неподходящ за приложение в хуманната медицина поради пораженията, които може да нанесе на човешкото здраве.

Учен: Руската ваксина срещу COVID-19 се оказа стар препарат за животни

Учен: Руската ваксина срещу COVID-19 се оказа стар препарат за животни

Съставът й дълго не беше публикуван...

По-рано изданието „The Bel” писа, че въпреки обещанията на руски чиновници до края на годината в Русия да започне масова ваксинация срещу COVID-19, нито един производител не е готов да осигури производството на "Спутник V".

Руската ваксина срещу COVID-19, разработена от центъра „Гамалеи” на руското министерство на здравеопазването, беше официално регистрирана на 11 август, само след две фази на клинични изпитания с участието само на няколко десетки души. За сравнение - само за втората фаза на изследванията, правени от AstraZeneca заедно с Оксфордския университет, за които бе писано в същото издание, са били привлечени над 1000 участници

Москва нарече първата ваксина против коронавирус "Спутник V"

Москва нарече първата ваксина против коронавирус "Спутник V"

Името на новата ваксина е препратка към един от най-големите научни и технологични успехи

Вчера руската страна обяви, че ваксината "Спутник V" е с 92% ефективност. Засега информацията не е потвърдена от научен източник с международна легитимност.