В речта си във Волгоград по време на концерта, посветен на 80-годишнината от победата в Сталинградската битка, руският президент Владимир Путин говори за започналата преди почти година война срещу Украйна, повтори добре познати тези за заплахата от Запада и за първи път коментира очакваната доставка на германски танкове Leopard за Киев.

"Невероятно, но вярно - отново ни заплашват германски танкове Leopard с кръстове на борда", заяви Путин на живо пред руските медии.

Путин също така отново отправи и заплаха за ескалация на конфликта, без обаче този път да навлиза в сферата на ядрената заплаха. Отговорът на Русия на заплахата няма да се ограничи до бронирани превозни средства, всички трябва да разберат това, бяха думите му.

"Русия не изпраща своите танкове до границите на западните държави, но има с какво да отговори на заплахите, и то не само с бронирани машини."

"Тези, които въвличат европейските страни, включително Германия, в нова война с Русия и още по-безотговорно я обявяват за свършен факт, тези, които очакват да победят Русия на бойното поле, очевидно не разбират, че съвременната война с Русия ще бъде съвсем различна за тях. Няма да изпращаме танкове към техните граници, но имаме с какво да им отговорим и използването на бронирани машини няма да е краят", каза Путин.

Лавров се закани да отдалечи западните оръжия с голям обсег от руските територии

Лавров се закани да отдалечи западните оръжия с голям обсег от руските територии

Според външния министър ескалацията на конфликта расте като снежна топка

В официалната си реч, Путин заяви, че Сталинград винаги ще бъде символ на несъкрушимостта на народа, а градът е възстановен след като не е останало нито дърво, нито сграда, и е възстановен с усилията от цялата страна.

Путин подчерта, че "изключителната твърдост и самоотвержеността на защитниците на Сталинград, както тогава, така и сега, поразяват докрай, предизвикват чувства на най-искрена благодарност и уважение".

Снимка 604972

Източник: EPA/БГНЕС

Русия е уверена в себе си, в своята правота и победа, заяви президентът и утвърди, че приемствеността на поколенията, ценностите, традициите - всичко това отличава Русия, прави ни силни и уверени в себе си, "в нашата правота и в нашата победа".

Според държавния глава за тези, които заплашват Русия, не е ясна една проста истина. "Всички наши хора, всички ние израснахме и с майчиното си мляко усвоихме традициите на нашия народ, на поколенията победители, които с труда, потта и кръвта си създадоха нашата страна и ни я предадоха", посочи президентът.

Руският президент Владимир Путин увери и че Русия има много приятели в света, въпреки усилията на прозападната пропаганда. "Знаем, че въпреки усилията на официалната, продажна пропаганда на недружелюбните западни елити, ние имаме много приятели по целия свят, включително в Северна и Южна Америка и Европа".

Волгоград беше временно преименуван на Сталинград преди пристигането на Путин, както се прави на паметната на Русия дата. На "Мамаев Курган", където Путин положи цветя, нямаше нито един човек освен него, почетния караул и федералната служба по охрана.

Снимка 604934

Източник: EPA/БГНЕС

Митрофанова за депутатите: Отбелязаха се на европейския мейнстрийм

Митрофанова за депутатите: Отбелязаха се на европейския мейнстрийм

За Гладомора били виновни и западните сили