Руският президент Владимир Путин подписа указ за награждаване на загиналия на 2 април военен кореспондент Владлен Татарски (с истинско име Максим Фомин) с орден "За храброст". Документът е публикуван в понеделник на официалния портал за правна информация, съобщи ТАСС.

Припомняме, че блогърът загина на 2 април в резултат на експлозия в кафене в Санкт Петербург, където се проведе творческата му вечер. Повече от 30 души са ранени.

Информационният център на Националния комитет за борба с тероризма заяви, че нападението е планирано от специалните служби на Украйна.

Русия обвини Украйна и фонда на Навални за взрива в Санкт Петербург
Обновена

Русия обвини Украйна и фонда на Навални за взрива в Санкт Петербург

Пригожин е на различно мнение

Освен това руските разузнавателни агенции твърдят, че атаката е била планирана "с участието на агенти" от "Фонда за борба с корупцията" на Алексей Навални. Фондът бе признат от руските власти за екстремистка организация и по-късно бе забранен.

Според НАК Дария Трепова, която беше задържана по случая с експлозията, е поддръжник на Навални.

На друго мнение обаче е ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който смята, че зад убийството на Татарски в Санкт Петербург стои група радикали, а не Киев, предаде ДПА.

"Не бих обвинил режима в Киев за тези действия", заяви Пригожин. "Мисля, че действа радикална групировка, която едва ли има някакви отношения с правителството" в Киев, допълни той.

Взрив в Санкт Петербург уби руски военен кореспондент
Обновена

Взрив в Санкт Петербург уби руски военен кореспондент

Органите на реда считат, че целта е бил Татарски

Според неофициални информации заведението, в което избухна бомбата е собственост именно на Пригожин. Трябва да се добави, че самият Пригожин, когато обяви тази нощ, че силите му са поели контрол върху центъра на Бахмут, показа руско знаме, на което е написал и името на Татарски. Появиха се информации, че дори Пригожин е бил сред поканените гости на мероприятието, но както става ясно той в момента е в Бахмут.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, още във вечерта на произшествието отрече всякакво участие на Киев в експлозията в Санкт Петербург, като я нарече "вътрешен тероризъм".

ISW: Кой уби Владлен Татарски - Киев или Москва

ISW: Кой уби Владлен Татарски - Киев или Москва

Първото подобно убийство в Русия от началото на войната в Украйна