Руският президент Владимир Путин в сряда заяви, че не е посочил заплахата от нападение на НАТО над Русия като причина за началото на въздушния удар в Украйна.

Журналистът Павел Зарубин помоли държавния глава да коментира думите на германския канцлер Олаф Шолц и британския премиер Риши Сунак, които сопределиха опита да се оправдае началото на Северния военен окръг със заплахата от нападение абсурд.

Интервюто бе публикувано в канала на Кремъл в Telegram. 

Шолц обещава да постигне целта на НАТО за 2% разходи от БВП

Шолц обещава да постигне целта на НАТО за 2% разходи от БВП

САЩ и ЕС трябва да направят повече за да подкрепят Украйна, смята той

"Не съм казвал, че началото на нашата специална военна операция в Украйна е свързано със заплахата от нападение на НАТО срещу Русия. Къде е това в интервюто ми? Има запис, нека покажат къде съм казал това, отговори Путин. Аз говорех за друго, говорех за това, че непрекъснато ни заблуждаваха от гледна точка на неразширяването на НАТО на изток", добави той.

В същото време руският президент отбеляза: "Добре е, че гледат и слушат какво говоря. Ако днес по някаква причина, свързана с тях, не можем да водим пряк диалог, тогава трябва да сме благодарни на Тъкър Карлсън, че можем да го направим чрез него. Така че това, че гледат и слушат, е добре, но фактът, че те изкривяват това, което казвам, е лошо", каза Путин.

Путин пред Карлсън: Русия все още не е постигнала целите си в Украйна
Обновена

Путин пред Карлсън: Русия все още не е постигнала целите си в Украйна

Кремъл нямал териториални претенции към Полша и Латвия, но това не означавало, че няма да се защитава

Напразно Русия не започна активни действия в Украйна по-рано, но дълго време се опитваше да разреши конфликта с мирни средства и разчиташе на благоприличието на своите опоненти, заяви Путин.

"Единственото, за което можем да съжаляваме, е, че не започнахме активните си действия по-рано, вярвайки, че имаме работа с достойни хора", каза държавният глава, описвайки ситуацията около Украйна.

Путин посочи, че на първия етап Русия се е опитала да разреши конфликта в Донбас "с помощта на мирни средства - Минските споразумения".

"Както се оказа по-късно, и тук бяхме водени за носа, защото и бившият канцлер на Германия, и бившият президент на Франция признаха и директно публично заявиха, че нямат намерение да изпълняват нашите договорки. Те просто печелят време за да напомпват още повече украинския режим с оръжие. Което те направиха успешно", заяви руският лидер.

Кремъл отрече Путин да е предлагал примирие в Украйна

Кремъл отрече Путин да е предлагал примирие в Украйна

Отговор на Дмитрий Песков

Припомняме, че в сряда Кремъл отрече информация, че руският президент е предложил прекратяване на огъня и замразяване на конфликта в Украйна на Съединените щати чрез посредници.

"Ройтерс" съобщи, че руският президент Владимир Путин е изпратил сигнали до Вашингтон през 2023 г. публично и частно чрез посредници, включително чрез арабските партньори на Москва в Близкия изток, че е готов да обмисли прекратяване на огъня в Украйна.

Посредниците са се срещнали в Турция в края на 2023 г., според три руски източника, а съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан е телефонирал на съветника по външната политика на Путин Юрий Ушаков през януари.