Руският президент Владимир Путин заяви, че ударите по критичната инфраструктура на Украйна са отговор на действията на украинската страна, която според него първа е започнала тази практика, по-специално с удара по Кримския мост, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Говорейки пред руските военни след церемонията по връчването на медали "Златна звезда" в Кремъл, Путин за първи път призна, че Русия атакува целенасочено енергийни съоръжения в Украйна.

Досега руските власти категорично твърдяха, че се атакуват само военни цели, въпреки безбройните доказателства за противното.

"Сега се шуми около нашите атаки срещу енергийната инфраструктура на съседна държава. Да, правим го. Но кой започна? Кой удари Кримския мост, кой взриви електропроводите от Курската АЕЦ, кой не подава вода в Донецк? Липсата на водоснабдяване на милионен град е акт на геноцид. Никой никога не каза дума за това. Общо взето тишината е пълна. Просто трябва да се размърдаме и да направим нещо в отговор - шум, глъч, трясък из цялата Вселена. Това няма да попречи на нашите бойни задачи," заяви Путин.

Припомняме, че масираните удари срещу гражданската инфраструктура в Украйна - предимно разпределителни електростанции и топлоелектрически централи - започнаха на 10 октомври, ден след експлозията на Кримския мост, свързващ анексирания Крим с Русия.

Руските власти обвиниха Украйна за експлозията. Според експерти обаче е технически невъзможно да се подготви такъв мащабен ракетен удар за ден и половина, а ударите по цивилни обекти са планирани предварително.

Оттогава периодично Русия нанася ракетни удари по украински екетроенергийни обекти, които предизвикват широкообхватни прекъсвания на тока и водоподаването. Последният такъв удар беше на 5 декември. 

Украйна: Русия е изстреляла по нас 16 000 ракети

Украйна: Русия е изстреляла по нас 16 000 ракети

Резников: Ние се борим срещу терористична държава, 97% от тези атаки са засегнали цивилни обекти